Felhívás!

RÖVIDEN

Egymilliárdot hoz a digitalizálás

Március 31-ig minden cég online kasszagépét össze kell kapcsolni az adóhivatal szervereivel. Ugyancsak idén beüzemelik a rendszert, mely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság valós időben hozzáférjen könyvelési adatokhoz és helyszíni ellenőrzés nélkül követhesse a cégek tranzakcióit. A szakemberek mindkét újításhoz nagy reményeket fűznek, az adócsalás visszaszorítását, az adóbehajtás hatékonyságának növekedését várják tőlük. Így évi 1 milliárd euróval több áfát tudnak majd beszedni, véli Vlad Boeriu, a világ egyik legnagyobb pénz- és adóügyi tanácsadó vállalatának, a Deloitte-nak a szakértője. Ez jelentős növekedés lenne, figyelembe véve, hogy 2019-ben 14 milliárd euró áfa folyt be az államkasszába.

A kárvallott biztosítója fizet

A Pénzügyi Szolgáltatások Felhasználói Romániai Egyesületének kezdeményezésére fontos változtatást készül végrehajtani a kormány a biztosítási szabályok terén. A tervezet értelmében a vétlenül karambolozó autó tulajdonosának a saját biztosítója térítené meg a kárt, nem a baleset okozójáé. A biztosítótársaság ezután a vétkes gépkocsivezető biztosítóján hajtaná be a pénzt. A közvetlen elszámolás révén a kárvallottnak nem kellene hónapokig várnia a pénzére.

A „digitális nomádok” paradicsoma

Románia szinte egész Nyugat-Európát lekörözi a szélessávú internet sebességének és árának tekintetében, de megfelelőek az albérleti árak is, állapítja meg a Circleloop felhőalapú üzleti szolgáltatásokat nyújtó cég The Digital Nomad Index nevű rangsorában. Ebben az országokat annak alapján rangsorolták, hogy mennyire vonzóak a távmunkát végző, úgynevezett digitális nomádok számára, így szempont volt a szélessávú internet sebessége, a mobil internet sebessége, az internet ára, albérlet ára, bevándorlók aránya az össznépességen belül és az adott állam boldogságindexe. A rangsor első helyén Kanada áll, második Nagy-Britannia, a harmadik Románia. Szakemberek szerint Romániát az adórendszer – a 10 százalékos személyi jövedelemadó – is vonzóvá teheti a digitális nomádok számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.