Felhívás!

Ami kihozható a járványhelyzetből

Ami kihozható a járványhelyzetből Gazdaság

A járványhelyzet miatt nem lankad az utazási kedv Romániában, ezt a hazai turisztikai vállalkozók kihasználhatják, hiszen a külföldi kirándulások lehetősége korlátozott. A külföldi sízés lehetősége szinte teljesen megszűnt, ez is megnövelte a hazai turisztikai célpontok vonzerejét, szögezte le László Endre.

A székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter elnöke hangsúlyozta, a kis és közepes szállásadók szempontjából jól alakult a téli szezon, mindenhol telt ház, sőt zsúfoltság van. A nagyobb szállodáknak, melyeknek a wellness az erősségük, a korlátozások miatt nagyobb kihívással kell szembenézniük, de vannak jó példák, hogy leleményességgel ezek is megszólíthatják a vendégkört. László Endre Bálványost említette, ahol a minőségi szálláshely mellett magasra emelték a gasztronómiai mércét, kültéri programokkal, kirándulásokkal vonzzák a turistákat, de időpont-foglalással a szaunát és a jacuzzit is lehet használni. Néhány napot ilyen kínálattal tartalmasan el lehet tölteni, még akkor is, ha nincs sípálya a közelben, nyomatékosította a klaszter elnöke.

A székelyföldi klaszter párhuzamosan két felmérést is készít: arról, hogy miként készültek fel a térségben a vállalkozók a kártyaalapú vakációs jegyek fogadására, másrészt hogy milyen mértékben élnek a kormánytámogatásokkal. Az országban 1.250.000 közalkalmazott dolgozik, ígéret van arra, hogy idén is kapnak vakációs jegyet, így óriási összeg kerül a piacra, de erre fel kell készülni.

A tervek szerint a tavaly kiadott papír alapú üdülési csekkek érvényességét az év végéig meghosszabbítják, de idén már csak kártyán adják ki ezeket az összegeket. Akinek nincs kártyaolvasója, nem tudja fogadni a vakációs jeggyel fizetőket. Ugyanakkor arra is készülni kell, hogy a kártyák használatára három lehetőség van: fizikai jelenlét mellett felhatalmazással vagy online is lehet terhelni. A turisztikai vállalkozóknak a három lehetőség közül legalább kettőt be kell építeniük. A klaszter munkatársai a felmérés eredménye után akár személyesen is megkeresik azokat, akiknek nincs kártyaolvasójuk, és tanáccsal segítik őket. Ennek a fejlesztésnek költségei vannak, de ezt be kell vállalni, hangsúlyozta László Endre.

A szakértő tapasztalatai szerint az idegenforgalmi vállalkozások egy része tavaly nem hívta le a kormánytámogatásokat. A konzervatív gondolkodás visszatartotta őket, sokan bátortalannak bizonyultak, vagy attól tartottak, a támogatás felhasználásának fokozott ellenőrzésével hátráltatják a tevékenységüket. László Endre szerint minden lehetőséget ki kell használni. Valószínűsíthető, hogy az alkalmazott nélkül működő kisvállalkozóknak nyújtott egyszeri 2000 eurós támogatás lehetőségét is újra kiírják február folyamán. Ugyanakkor a szakképzésre is hangsúlyt kell fektetni, hogy a szakoktatásban végző diákok már gyakorlati tudással kezdhessenek el dolgozni. A turisztikai klaszter csütörtök Sepsiszentgyörgyön szervez konferenciát a témában, azt szorgalmazzák, hogy februárban, ha a diákok visszatérhetnek a tanintézetekbe, minél hamarabb kezdhessék el a gyakorlati ismeretek elsajátítását.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.