Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

4,6 százalékos hiány

Az államháztartás a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 4,6 százalékos hiánnyal zárta a tavalyi évet, közölte kedden a pénzügyminisztérium. Ez a deficit 0,2 százalékponttal haladja meg a tavaly novemberben beiktatott liberális kisebbségi kormány becslését, illetve 1,84 százalékponttal nagyobb, mint az októberben megbukott szociáldemokrata kormány által eredetileg kitűzött 2,76 százalékos hiánycél. A deficit az elmúlt kilenc évben a legnagyobbnak számít Romániában. Legutóbb 2010-ben, a nemzetközi gazdasági válság idején volt nagyobb a hiány, akkor GDP-arányosan elérte a 6,5 százalékot. 2018-ban 2,88 százalék volt az államháztartási hiány. Florin Citu pénzügyminiszter elmondta, azért lett ilyen nagy a hiány, mert az előző szociáldemokrata kormány tavaly év elején túlméretezte a bevételeket azért, hogy mesterségesen 3 százalék alatt tartsa az államháztartási hiányt. Azzal vádolta az előző kormányt, hogy év közben a beruházásoktól elvett pénzforrásokat, amiből a megnövekedett szociális kiadásokat fedezte.

Megszüntetik az informatikusok adómentességét?

Minden állampolgárt egyenlő adózásnak kell alávetni, nyilatkozta Ludovic Orban kormányfő. Erre reagálva Klaus Iohannis rátromfolt azzal, hogy meg kell fontolni az IT-szektor bérei adómentességének megszüntetését. Az államfő szerint az IT-szektorban bevezetett adómentességnek köszönhetően az ágazat tíz év alatt egy jelentéktelen hozzájárulási szintről annyira felfejlődött, hogy jelenleg a GDP 6%-át teszi ki, ezért el kell gondolkodni azon, hogy most vezetik be az adózást, vagy progresszíven.

Csökken a startup-pályázatok kerete

A kormány hamarosan elindítja a StartUp Nation nevű vállalkozásfejlesztő programot, ám az idei költségvetésben 1 milliárd lejt különítettek el erre a célra, vagyis feleannyit, mint amit eredetileg szántak, nyilatkozta Virgil Popescu. A gazdasági miniszter szerint nem kizárt, hogy a költségvetés-kiegészítéskor majd pótolják az összeget, ha sok lesz a jelentkező. A tárcavezető szerint gond az, hogy a tavalyi pályázati kiírás nem minden nyertese kapta még meg a teljes finanszírozást. Ahhoz, hogy a tavalyi Startup Nationt le lehessen zárni, további 1,4 milliárd lejre lenne szükség. A teljes összeget a nyertes vállalkozások akkor kapják meg, ha benyújtják az elszámoláshoz szükséges iratcsomókat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük