Hirdetés
Hirdetés

Kifizetetlen biztosítások

Egyre növekszik a gépkocsi-tulajdonosok és autószerelő műhelyek biztosítókat célzó panaszainak száma, mivel azok csak késve és részben fizetik ki azokat a károkat, amiket a kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) fedeznek.

A Pénzügyi Felügyelethez (ASF) tavaly az év harmadik negyedében – július és szeptember között – összesen 8500 panasz érkezett biztosítókra, ami közel annyi, mint az azt megelőző hat hónapban. Ennek egyik oka, hogy egyes biztosítók dömpingárakkal próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, de mivel nagyon sok az ügyfelük, a legtöbb kárigényt is nekik kellene kifizetniük. Legtöbben az Euroins és a City Insurance biztosítókra panaszkodnak, ami azzal magyarázható, hogy ők az RCA-piac főszereplői, alacsony áraik miatt nálunk van a kötvények több mint kétharmada. A járműtulajdonosok nagy többsége mindig a legolcsóbb ajánlatot választja, mert nem érdekli az, hogy a biztosító rendesen fizet-e majd annak, akinek kárt okoztak.

Hirdetés
Hirdetés

Biro Albin biztosítási szakértő, az ASF korábbi tagja szerint várható volt, hogy emelkedik a panaszosok száma, hiszen nem nőttek az RCA-díjak, viszont emelkedett a károk száma és azok értéke, tehát lehetetlen kevés pénzből kifizetni a növekvő kártérítési igényeket. A szakember szerint mindezt úgy lehetne kivédeni, ha az RCA szerződéseket meghatározatlan időre kötnék, így sokan kényelemből sem vándorolnának félévente-évente az egyik biztosítótól a másikhoz a legolcsóbb ajánlatot vadászva. Az RCA-árak növelésére is szükség lenne, mondja, hiszen az autók egyre drágábbak, az infrastruktúra állapota nem javul, ezért a károk egyre inkább növekednek. Véleménye szerint akkor lehet csökkenteni a díjszabást, ha fegyelmezettebbek lesznek a sofőrök, és csökken a balesetek száma.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük