Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Felszabaduló energiaárak

Fokozatosan szüntetik meg a hatóságilag szabályozott romániai energiaárakat így a gáz árát 2021 április 1-től, a villanyáramét 2021 július 1-től liberalizálják, ebbe a kompromisszumos megoldásban egyezett meg Románia az Európai Bizottsággal. Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint az Európai Bizottság három hónapos haladékot adott, amíg Románia el kell fogadjon egy törvényt, amely betartja a szabad piacra vonatkozó európai irányelveket. Annak érdekében viszont, hogy megvédjék a lakosságot a drasztikus energiaár-drágulástól, abban állapodtak meg, hogy lépcsőzetesen szüntetik meg a szabályozott árrendszert. Nagy-Bege szerint cél az, hogy a szolgáltatók versenyezzenek a felhasználókért, ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha teljesen liberalizálják a piacot.

Évente növekvő gyermekpénz

Jövő évtől kezdődően évente az infláció mértékével emelik a gyermeknevelési pótlék értékét, döntött a képviselőház, amely döntő házként megszavazta a PNL honatyái által benyújtott tervezetet. A Román Nemzeti Bank előrejelzése szerint jövőre 3 százalék körül lesz az éves infláció, így a gyermekpénz értékét januártól várhatóan 3 százalékkal emelik. Mint ismert, idén áprilistól havi 300 lejes támogatás jár a gyerek 2 éves koráig, és ugyanekkora összeget kapnak 18 éves korukig a fogyatékkal élők is. A 2 és 18 év közötti kiskorúaknak folyósított „gyerekpénz” összege 150 lej.

Élelmiszerár-figyelő

A romániai versenytanács tegnap elindította a www.monitorulpreturilor.info nevű élelmiszerár-összehasonlító portált, amely által az ország 1700 üzletében forgalmazott több mint 30.000 élelmiszeripari termék árát lehet összehasonlítani. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az erősödő konkurencia lennebb szorítsa a fogyasztói árakat. Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke szerint a portál használatával a polgároknak lehetőségük lesz összehasonlítani az általuk kívánt termékek árát, és abba az üzletbe fognak menni, ahol olcsóbb, ezáltal arra kényszerítik a termékek árát magasan tartó üzleteket, hogy engedjenek az árból. Hozzátette: büntetik azokat az üzleteket, ahol az általuk bejelentett árak nem felelnek meg a valóságnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük