Felhívás!

Bonyodalmak adódtak

Több mint egy hónapja annak, hogy a Környezetvédelmi Alap (AFM) a pályázati rendszer hiányosságaival való visszaélés gyanúja miatt felfüggesztette a napelemrendszerek telepítését támogató Zöld Ház programot, így több tízezer érdeklődő maradt hoppon.

Egyelőre nincs döntés a pályázat újraindításának idejéről, ami problémákat vet fel az érdeklődők számára, ezért résen kell lenniük, ha szeretnének 20.000 lejes állami támogatásból villanyáramot termelő napelemeket szereltetni otthonaikra. Gondot jelent, hogy kötelező adóhatósági igazolást, az önkormányzat által kiállított adóbizonylatot és telekkönyvet mellékelni. Az utóbbi kettő érvényessége 30 nap, ami már lejárt, míg az adóhatóság (ANAF) igazolásának érvényessége 90 napos, így az még érvényes.

A Környezetvédelmi Alap arról tájékoztatja az érintetteket, hogy akinek pályázati iratcsomóját a kivitelező cégeknek szeptember elején sikerült felölteni a pályázati rendszerbe, azoknak a program újraindításának pillanatában érvényesnek tekintik majd a leadott dokumentumokat. Az érintetteknek érdeklődni kell annál a cégnél, amellyel szerződést kötöttek, és kérjenek tájékoztatást, hogy sikerült-e már benyújtani vagy nem a pályázati iratcsomójukat. Akinek a program felfüggesztéséig nem sikerült feltölteni pályázatát, annak résen kell lenni, hogy időben újra kiváltsa a szükséges igazolásokat. A Környezetvédelmi Alap ugyanakkor azt ígérte, időben meghirdeti a pályázat újraindításának időpontját, hogy az érintettek be tudják szerezni a szükséges iratokat.

A Zöld Ház program tíz százalékos önrész mellett legtöbb 20.000 lejes támogatást ad azoknak a magánszemélyeknek, akik villamos energiát előállító napelemeket szerelnek otthonaikra, hogy csökkentsék villanyszámláikat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.