Felhívás!

Visszafognák a túlfogyasztást

A patikák egyre nehezebben tudják beszerezni a betegek által leginkább igényelt olcsó, generikus gyógyszereket, és félő, hogy súlyosbodik a gyógyszerellátás helyzete, hívja fel a figyelmet Szabó Péter háromszéki főgyógyszerész.

A gyógyszeriparra kivetett clawback-adó miatt egy ideje a hazai gyártók kevesebb orvosságot dobnak piacra Romániában. A nagyobb bevétel miatt termékeiket inkább külföldön értékesítik, vagy teljesen leállították a veszteséges gyógyszerek gyártását, magyarázta a Kovászna Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke, aki szerint ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy a betegek kénytelenek sorra járni a patikákat, amíg valahogy beszerzik a gyógyszert, ha pedig nem járnak sikerrel, visszamennek az orvosukhoz, hogy változtasson a kezelésen, és olyan gyógyszert írjon fel, ami kapható.

A Generikus Gyógyszergyártók Szövetségének elnöke, Adrian Grecu arra figyelmeztetett, hogy a helyzet tovább súlyosbodhat, mivel növekszik a clawback-adó, ami idén az első negyedévben 24,63 százalék volt, a második negyedévben már több mint 25 százalékra nőtt, és ha a kormány nem lép közbe, hogy megvédje az olcsó gyógyszereket, az adó év végéig elérheti a 29 százalékot. A clawback-adót a gyógyszerforgalmazóknak kell befizetniük negyedévente. A többletadót eladásaik függvényében számítják ki arra a gyógyszermennyiségre, amivel túllépték az előzetesen megállapított országos egészségügyi programban megszabott költségvetési keretet. Grecu megjegyezte, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerekre, egy negyedévre 1,5 milliárd lej az állami költségvetés, miközben a gyógyszerfogyasztás 2,1 milliárd lejre rúg. A különbségre kiszabott clawback-adó olyan egészségpolitikai eszköz, amivel a termelők és a kereskedők által generált gyógyszer-túlfogyasztást szeretnék visszafogni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.