Felhívás!

Röviden

Gazdasági jövőkép

Kovászna megye gazdasági jövőképe 2020–2030 között címmel szerveznek konferenciát csütörtökön 11 órától Kovászna Megye Tanácsának nagytermében. A gazdasági konferencia a megyei önkormányzat StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának része, amely kezdő vállalkozókat támogat a Központi Régióban. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a megye fejlesztési stratégiájáról beszél, Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke a háromszéki kis és középvállalkozók helyzetét ismerteti, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke a vidombáki nemzetközi reptér gazdasági hasznáról tart előadást. A második részben Rodica Lupu, a Loop Operations vezetője a StartUp Now! projektet ismerteti, amelynek keretében 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a kezdő vállalkozók.

 

Két Románia

A Világbank figyelmeztetése szerint „két Románia” létezik, és az EU országai közül Romániában él a legtöbb szegény ember. Donato De Rosa, a Világbank vezető közgazdásza szerint nagyok az életszínvonalbeli különbségek a dinamikus, városi környezetben, amely kellőképpen integrált az Európai Unióba, a másik oldalon viszont a vidék szegény és elszigetelődött, a falusi lakosság több mint egynegyede napi 5,5 dollárnál kevesebből él. „Ha egy szegény vidék szegény családjában születtél, véged van. Ha beruháznék Romániába, biztosan az oktatásba fektetnék” – mondta Tatiana Proskuryakova, Magyarország és Románia országmenedzsere, aki szerint sokkal többet kellene beruházni az oktatásba.

 

Ötéves csúcs

Romániában májusban 5,41 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta – közölte az Országos Statisztikai Intézet, amely szerint ez az érték ötéves csúcsot jelent. Szakértők szerint a fogyasztói árak növekedését elsősorban a nem élelmiszerek idézték elő, amelyek 7,75 százalékkal drágultak, az élelmiszerek 3,93 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások árai 2,72 százalékkal emelkedtek tavaly májushoz mérten. Mivel nagyon gyorsan nő az infláció a román jegybank az idén már háromszor emelte az alapkamatot, amely jelenleg 2,50 százalék. A központi bank elvárásai szerint az év második felében mérséklődik a fogyasztói árak emelkedése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.