Felhívás!

Javulhat a minőség

Javulhat a minőség Gazdaság

A közpénzek egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb felhasználását, a beruházások minőségének javulását eredményezheti a kormány által elfogadott közbeszerzési törvényt módosító határozat.

A közbeszerzésekre vonatkozó törvények ugyanis bürokratikusak, a szerződések tényleges megkötéséig túl sok idő telik el, ami miatt nehézkes és lassú az uniós pénzalapok lehívása. Bár az általunk megkérdezettek szerint az új jogszabály jobb, mint az eddigiek, ám nem tökéletes, viszont remények szerint lehetővé teszi, hogy a bürokrácia csökkentése révén felpörögjenek a lakosság által várt közberuházások. Egyik újdonsága, hogy a tervezési és kivitelezési szerződések odaítélésekor nem a legalacsonyabb ár elve érvényesül, az infrastrukturális munkálatok minőségének javulását eredményezheti. A rendelkezésre álló pénzösszeg gyorsabb felhasználását teszi lehetővé, hogy a megrendelő közintézményeknek, önkormányzatoknak joga van közvetlen módon beszerezni termékeket és szolgáltatásokat, ha a becsült érték áfa nélkül kevesebb, mint 135.060 lej. Közvetlen módon lehet munkálatokat rendelni, ha annak becsült értéke áfa nélkül kevesebb, mint 450.200 lej.

Arról is rendelkeznek, hogy a nagy értékű közbeszerzések esetében a kiértékelési szakaszok számát az eddigi tizenötről négyre csökkentették, illetve a szerződések menet közben módosíthatók vagy kibővíthetők anélkül, hogy újra kellene kezdeni a közbeszerzési eljárást. A közbeszerzést követően pedig csak az Állami Számvevőszék ellenőrzi az odaítélés módját. A kormány ugyanakkor gátat vetne annak a szokásnak, hogy a közbeszerzést elveszítő cégek pereskedéssel akadályozzák a munkálatok elkezdését. Mostantól egy cég akkor tud megfellebbezni egy odaítélési eljárást az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC) vagy bíróságon, ha előtte letétbe helyezte a szerződés becsült értékének 2%-ot kitevő kauciót, amely nem lehet több mint 880 ezer lej.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy az önkormányzatok évek óta szorgalmazzák a közbeszerzési törvény módosítását, hiszen az eddigi rossz törvény hátráltatta a közberuházásokat, nem lehetett tervezni a munkálatokat, mivel évekig elhúzódtak az eljárások és a legalacsonyabb ár elve miatt gyakran a munka minősége sem felelt meg. Gondot jelentett az is, hogy a közbeszerzést elveszítő cégek „sportot űztek” a fellebbezésből, ami miatt nem lehetett elkezdeni a munkálatokat. Az RMDSZ képviselőházi ipari bizottságának tagja, Bende Sándor előrelépésnek tartja, hogy szigorították és rövidítették a fellebbezési határidőket, hiszen gyakran előfordult, hogy az óvások miatt több év is eltelt a szerződéskötés és a munkálatok elkezdése között, habár megvolt rá a pénz. Bende szerint a módosított jogszabály előírja, hogy a 24 millió lejnél nagyobb beruházás esetén – amikor kötelező az EU-s szintű közbeszerzés, megtiltották, hogy a legkisebb ár legyen a döntő, ez alatt az érték alatt ezt a lehetőséget opcióként meghagyták, de lehetőség van minőségi követelményeket támasztani. Az RMDSZ-es politikus szerint ezzel a multikkal szemben hátrányos helyzetbe hozzák a helyi cégeket, hiszen ők azok, akik a 24 millió lejnél kisebb értékű munkálatokat végzik el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.