Felhívás!

Senki nem mentesülhet a felelősségtől

Senki nem mentesülhet a felelősségtől Életmód

Nem spórolhatjuk meg, hogy figyeljünk az életmódunkra, a táplálkozásunkra, a mozgásunkra, a testünk mellett a lelkünkre is – ez az üzenete annak a nagy egészségnapnak, amelyet Nagy Andrea Aviva-oktató szervezett szombaton – más oktatókkal együtt, akik szintén a fentiekhez nyújtottak fogódzót.

A Berde Áron Szakközépiskola tornatermében minden korosztály képviseltette magát, túlnyomórészt azonban nők, hiszen a programban több specifikus női gondra fókuszáló kiselőadás is helyet kapott. Nagy Andrea, mint táplálkozási tanácsadó, hasizom-regeneráló és Aviva-torna-oktató, az Érezd jól magad okosan projekt megalkotója, valamint az optimális mozgásminta helyreállításának szakértője mutatta be néhány mozgásprogram. lényegét. A hangsúly itt és a továbbiakban is a cselekvő elsajátításon volt, hiszen mindenki helyben is megtanulhatott néhány gyakorlatot. Majd Bokor Enikő, a testszerviz táplálkozásprogram konzultánsa készített egy fűszeres-gyümölcsös, energizáló, de a női hormonokra is jótékonyan ható italt, valamint lisztmentes édes és sós süteményt is kóstolhattak a résztvevők.

Győrfi Andrea Beáta hívta fel a figyelmet a kozmetikumok káros összetevőire, mindenki kipróbálhatta az általa gyártott természetes alapanyagokból készülteket, de néhány csináld magad receptet is megosztott, például a barnacukorból, olívaolajból és kávéból készült testradírét, melynek nem mellékesen nagy erénye, hogy a benne levő műanyag mikrorészecskék nem szennyezik a vizet, nem károsítják az élővilágot. Ez a szemlélet az egész rendezvényt áthatotta.

Simon Kató Barna cófalvi református lelkész saját gazdaságában szerzett tapasztalatai alapján arról beszélt, hogyan különböztessük meg a háztáji állatok húsát az ipari körülmények között tenyésztettekétől.

Majd ismét eljött a cselekvés ideje, Lay Zsóka gyógytornásszal főleg a gyomor és bélrendszer egészséges működését serkentő tornagyakorlatokat végezhettek a résztvevők, melyeket speciális légzéstechnikával ötvöztek. A szöcskeállás, a gyermek-tartás, a macskapóz és kéz-, lábnyújtás persze csak akkor hatékony, ha otthon is időt keresünk-szánunk rájuk a mindennapjainkban.

Érdekes módon a mozgás és táplálkozás helyet kap a boldogság 8 összetevője között is (mivel tudósok összeállították annak receptjét), de kell hozzá a napfény, a jó levegő, a kielégítő alvás, a jó életritmus, a mértékletesség és a lelki egyensúly – ezt Horváth Éva mentálhigiénés szakembertől, a Szentgyörgyön havi rendszerességgel működő Boldogságklub vezetőjétől tudhatták meg a jelenlévők. S mert a boldogságprogram alapköve mégiscsak a szeretet, amit adni és kapni egyszerre jó, az egészségnap résztvevői adományaikkal hozzájárultak, hogy egy amerikai alapítvány a Hunter-szindróma kísérleti kezeléséhez szükséges 2 millió dolláros összeggel elindítson kilenc gyermeket a gyógyulás útján. Az ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő hat és fél éves Csete Zolika anyukája kérésére cselekedtek így, aki úgy gondolja, esélyt kell adni a betegeknek, akik nincsenek túl sokan (Romániában 18-an, a világban mintegy kétezren), ezért a terápia kutatásának sincs kellő finanszírozása. Erre a célra végül 925 lejt és 100 dollárt adtak át Júliának a nagy egészségnap végén. Kívánjuk, hogy időben bekerülhessen fia is a génterápiában részesülők közé!

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.