Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban Gazdaság

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön ismertetett adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Júniushoz mérten hat tagországban csökkent az éves inflációs ráta, 18 tagországban nőtt, háromban pedig stagnált júliusban, köztük Romániában is (13 százalék). 2021 júliusában a ráta 3,8 százalékos volt Romániában.

Az EU-ban a legmagasabb éves inflációs rátát a múlt hónapban Észtországban (23,2%), Lettországban (21,3%), Litvániában (20,9%), a Cseh Köztársaságban (17,3%), Bulgáriában (14,9%), Magyarországon (14,7%), Lengyelországban (14,2%) és Romániában (13%) mérték. A skála másik végén a legalacsonyabb inflációval rendelkező uniós országok Málta és Franciaország (egyaránt 6,8%), valamint Finnország (8%).

Az Eurostat szerint az energia, az élelmiszerek és a szolgáltatások ára járult hozzá a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak euróövezeti emelkedéséhez, ezek 4,02, 2,08, illetve 1,6 százalékkal nőttek.

Az Eurostat adatai azt is mutatják, hogy a maginfláció (core inflation) a korábban jegyzett 4,6 százalékról 5,1 százalékra nőtt.

Az Európai Központi Bank legutóbbi előrejelzésében 6,8 százalékos inflációt prognosztizált 2022 végére, szemben a korábban becsült 5,1 százalékkal, 2023-ban 3,5 százalékos, 2024-ben pedig 2,1 százalékos pénzhígulással számol.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.