Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Pénzügyminiszter: megfordul az inflációs trend, de nem várható látványos csökkenés

Pénzügyminiszter: megfordul az inflációs trend, de nem várható látványos csökkenés Gazdaság

A kormány és a Román Nemzeti Bank erőfeszítéseket tesz az inflációs trend megfordítására, de nem lehet a pénzromlás “bámulatos” mérséklődésére számítani – jelentette ki Adrian Câciu pénzügyminiszter a csütörtöki kormányülést követő sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető magyarázata szerint azért nem csökkenhet látványosan az infláció, mert nagyon nagy a kereskedelmi deficit, az energiadrágulásnak pedig igen erős inflációgerjesztő hatása van.

Az újságíróknak arra a felvetésére, hogy az átlagpolgárok a második negyedévi gazdasági növekedést nem érzékelik, az árak növekedését azonban annál is inkább, mert a jövedelmük változatlan maradt, Adrian Câciu kijelentette: éppen a magas infláció a magyarázat erre, mert csökkentette a vásárlóerőt.

A pénzügyminiszter részben az előző kormányokat okolta a mostani magas infláció miatt. “Már akkor kellett volna intézkedniük, amikor a folyamat elkezdődött. Ha az infláció beindult, nehéz megállítani vagy a trendjét megfordítani” – jelentette ki.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) múlt héten közölt adatai szerint a júniusi 15,1 százalékról júliusban 14,96 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. A nem élelmiszer jellegű termékek 16,59, az élelmiszerek 16,05 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 8,33 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.