Hirdetés
Hirdetés

Orban támogatást ígér azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső személyeket alkalmaznak

Orban támogatást ígér azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső személyeket alkalmaznak Gazdaság

Azokat a munkáltatókat, akik munkát kereső személyeket alkalmaznak, az illető bruttó fizetésének legtöbb 30%-ával fogja támogatni a kormány – jelentette be szerda este Ludovic Orban miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

“A bruttó fizetés 30%-áig menő támogatást fogunk biztosítani legalább három hónapon keresztül azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső román állampolgárokat alkalmaznak. Ugyanakkor vannak olyan kategóriák, akik nehezen találnak munkahelyet, például a frissen végzettek vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledők. Ezeknek a kategóriáknak a foglalkoztatását szintén támogatni fogjuk a bruttó fizetésük jelentős hányadának hosszabb időtartamú biztosításával” – mondta Orban, hozzátéve: a támogatás feltétele az lesz, hogy a vállalat a támogatás időszakának lejártával is egy ideig még foglalkoztatja a kedvezményezett alkalmazottat.

Orban bejelentett egy olyan intézkedést is, amelynek az a célja, hogy folytassák tevékenységüket a korlátozó intézkedések vagy a gazdasági válság által érintett vállalatok.

“Azokon a területeken, ahol a korlátozásokat június 1-je után is fenn kell tartani, továbbra is támogatjuk a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét. Minden olyan területen, amelyen a korlátozások enyhítésének eredményeként folytatódik a tevékenység (…), az állam kifizeti minden munkát felvevő alkalmazott bérének 41,5%-át” – nyilatkozta Orban.

Kifejtette: a kormány elfogad majd egy olyan jogszabályt is, amely a napszámosok tevékenységét szabályozza.

Orban szerint közel 600.000 román állampolgár részesült a kényszerszabadság miatt állami támogatásban, és a következő időszakban a munkát kereső románok száma meg fogja közelíteni a 700.000-et. Azt is elmondta: 350.000 munkaszerződést bontottak fel, és 300.000 – 350.000-re tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldről tértek haza, és rövidesen munkát fognak keresni.

Új támogatási formával helyettesítik a kényszerszabadságért járó állami támogatást

Azokon a gazdasági területeken, ahol újrakezdik a munkát, a kényszerszabadságot egy új intézkedés váltja fel, amelynek értelmében megtérítik minden, munkahelyére visszatérő alkalmazott bruttó fizetésének a 41,5%-át – jelentette be Ludovic Orban.

Orban azt mondta, azokon a területeken, amelyek tevékenységét továbbra is gátolják az óvintézkedések, június elseje után is biztosítani fogják a kényszerszabadságon lévő alkalmazottak állami támogatását. Ahol újrakezdik a munkát, ott a bruttó fizetés 41,5%-át téríti meg az állam minden alkalmazott esetében, aki visszatér korábbi munkahelyére – tette hozzá a kormányfő.

Románia 3 és 5 milliárd euró közötti összegben fog részesülni az Unió SURE-programján keresztül

Románia 3 és 5 milliárd euró közötti összegben fog részesülni uniós alapokból, miután az EU Tanácsa jóváhagyta a munkahelyek és munkavállalók védelmét szolgáló programot (SURE) gyakorlatba ültető előírást, jelentette ki Ludovic Orban.

“Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyott egy előírást, amely gyakorlatba ülteti az úgynevezett SURE-programot. Ez az Unió munkahelyvédelmi programja. Ez azt jelenti, hogy Románia garantáltan fog kapni finanszírozást az EU-tól, hogy gyakorlatba ültesse a kormány által a munkaügy területén kigondolt intézkedéseket, amelyek mind az alkalmazottakat, mind a munkáltatókat támogatják. (…) Ami Romániát illeti, számításaink szerint egy legtöbb 400 millió eurós garancia fejében 3 és 5 milliárd euró közötti összeget fog kapni, ez természetesen függ az elosztási mechanizmustól is” – jelentette ki Orban a Victoria-palotában tartott szerda esti nyilatkozatában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük