Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: a kormány egy bizonyos összeggel fogja támogatni a kényszerszabadságból visszatérőket

Orban: a kormány egy bizonyos összeggel fogja támogatni a kényszerszabadságból visszatérőket Gazdaság

A kormány egy bizonyos, egyelőre még nem meghatározott összeggel fogja támogatni azokat a munkavállalókat, akik a járvány ideje alatt kényszerszabadságon voltak, és most visszatérnek a céghez, ahol eddig dolgoztak – mondta kedden Ludovic Orban miniszterelnök, aki a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány háromoldalú országos egyeztető tanácsának ülésén vett részt.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök a foglalkoztatásra vonatkozó aktív intézkedések kapcsán azt mondta, a kormány rendelkezésére álló forrásoktól függően kiutal egy összeget mindazok számára, akik kényszerszabadságuk lejártával folytatják tevékenységüket munkaadójuknál.

Azt is közölte: a kényszerszabadságon levő személyeknek június elsejéig folyósítják az állami támogatást, ezt követően már csak azok lesznek jogosultak erre a támogatásra, akik olyan területen dolgoznak, ahol továbbra is fennmaradnak a korlátozások: például a szórakoztatóiparban vagy vendéglőkben.

Dolgoznak a munkát kereső személyek támogatásán is, ugyanis a kormány becslései szerint rövidesen 650.000 – 750.000-rel fog emelkedni a munkát keresők száma a munkanélküli segélyben részesülők jelenlegi számához képest. Körülbelül 300.000 munkaszerződést ugyanis felbontottak, és hazajött további 250.000 – 350.000 román állampolgár, akik mostanig külföldön dolgoztak. Ez a szám arra készteti a kormányt, hogy aktív intézkedéseket hozzon a foglalkoztatottsági ráta növelése érdekében, mondta Orban.

A közberuházások jelentik majd a gazdaság újjáépítésének első pillérét

A gazdaság újjáépítésének első pilléreként a szállítási infrastruktúrába, az energetikába, az egészségügybe, tanügybe, távközlésbe és mezőgazdaságba szándékszik befektetni a kormány – mondta Ludovic Orban.

Kifejtette: a kormány minden rendelkezésre álló forrást igénybe akar venni ahhoz, hogy finanszírozni tudja a nagy szállításügyi, energetikai, egészségügyi, tanügyi, távközlési és mezőgazdasági befektetéseket.

A lehetséges finanszírozási források között említette a kormányfő az európai alapok mellett az állami kötvények kibocsátását, de magán pénzügyi források bevonását is fontolgatják.

Romániában kell megtermelnünk, amit versenyképesen meg lehet termelni

A gazdaság újjáépítését célzó anyagi források kiutalásakor a kormány a hazai versenyképes termelés támogatásának elvét tartja szem előtt, mondta Ludovic Orban.

„A források átirányításakor egy nagyon jó elvet követünk: amit Romániában meg lehet termelni versenyképesen, azt itt kell megtermelni. Ez nagyon fontos” – mutatott rá Orban.

A kormányfő a mezőgazdaságot hozta fel példaként, amely jelenleg nagyon függ az inputoktól, és a termelés, termés majdnem 70%-át nyersanyagként – gabona és élő állatok formájában – exportáljuk, ez pedig csupán 10, legtöbb 15%-os nyereséget jelent a termelőnek.

Ki kell dolgoznunk a támogatások rendszerét a termelői és szolgáltatói ágazatokban, segítenünk kell a gazdasági kezdeményezéseket, hogy a termékek versenyképesek legyenek a külföldiekkel szemben, magyarázta Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük