Felhívás!

Használatban a PCR-tesztlaboratórium

Használatban a PCR-tesztlaboratórium Kovászna megye

Kedden adták használatba a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház új PCR-laboratóriumát. A HS Timber Production által adományozott gépsort a Kovászna Megye Tanácsának anyagi támogatásával kialakított helyszínen rendezték be a megyeszékhelyen. Erről számolt be online sajtóértekezleten András Nagy Róbert kórházmenedzser, dr. Roșu Mátyás orvosigazgató, és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a HS Timber Productions segítségével készült el egy teljes PCR-laboratórium, amely a gyors diagnosztizálásban segít, a géppel pedig az eredmény 2-3 órán belül megérkezik 100 százalékos pontossággal dolgozik.  A labor 100 ezer euróba került, tesztelésre és más biológiai minták levételére egyaránt alkalmas. A cég képviselői elmondták: cégpolitikájuk, hogy közös megoldást keresnek és támogatást nyújtanak a vírusmegelőzésében. Ez egy rendkívüli helyzet és ezért támogatják a helyi egészségügyi szolgálatot a vírus leküzdésében, ott segítenek, ahol tudnak. Most egy molekuláris mikrolaboratóriumot támogatnak, de kiegészítik különböző védőfelszerelésekkel is a megrendeléseket. 

A PCR laboratóriumot a város és megye egyik közös ingatlanjában szerelik fel az  Állomás negyedben – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A labor létrehozását 40 nappal ezelőtt döntötték el, azóta sikerült kivitelezni a megvalósítást. Erre 300 ezer lejt különített el a megyei tanács, amiből 180 ezer lej volt a labor felszerelése, 120 ezer lej értékben pedig 1000 teszt elvégzésére vásároltak fogyóanyagot. 

András Nagy Róbert kórházmenedzser elmondta: a kivitelezés két hetet vett igénybe, komoly erőforrásokat mozgatott meg, hogy elindulhasson.

– Második szintű labort hoztunk létre, a WHO-nak a Bio Safety level 2-es laborát alakítottuk ki Sepsiszentgyörgyön. A térségben egy ennél korszerűbb létezik, közintézményeknél viszont ez az egyedüli. A legmagasabb laborbiztonsági szint az 5-ös, ez a vuhani – magyarázta a menedzser. 

A laboratóriumnak elsődleges célja a járvány diagnosztizálása, négyen dolgoznak majd rajta két váltásban. A héten megkezdődik a személyzet betanítása, csütörtöktől az első tesztet is elvégzik.  A megyében elsősorban a betegek szükségleteinek azonosításában,  diagnosztizálásban  vállal szerepet a labor.

Dr. Roșu Mátyás orvosigazgató elmnodta: ez a laboratórium feltétlenül szükséges, mivel egyetlen elfogadott teszt, amely bizonyítja a fettőzöttséget. A jövő gépe, mert mikor a járvány lecseng, más betegség azonosításában is segít – influenza vírusok, bakteriális fertőzések, Lyme-kór – ez nagyon fontos, mert más és más a kezelés. 

Hogy ingyenes lesz-e még nincs döntés, egyelőre nem tartozik azon vizsgálatok közé, amit megtérít a biztosítóház. Külön országos alapból vannak finanszírozva a tesztek és ezáltal lehet ingyenes, bizonyos kategóriának, bizonyos keretek között. 

A gépsorral első körben a kórház alkalmazottait tesztelik újra, azokat a személyeket, akik az első vonalban dolgoznak. Emellett megszervezik a sürgősségre érkezők tesztelését is indokolt esetben, ezáltal magukat is tudják ellenőrizni – mondta az igazgató.

További részletek a holnapi lapszámban! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 12., 18:38
  ÉRTÉKELÉS: 1

  100 százalékos pontosság…..orvosok maguk, hogy ilyet kijelentenek??? Itt indenki félrebeszél és az agymosott populáció beveszi a dolgokat. Maga a PCR teszt feltalálója, Kary Banks Mullis nyilatkozta, hogy nem ezzel a céllal volt kitalálva, vagyis fertőzés diagnoztizálására. Az tudóstársairól, orvostársairól ezt nyilatkozta, a PCR test használatával kapcsolatosan: “Scientists are doing an awful lot of damage to the world in the name of helping it. I don’t mind attacking my own fraternity because I am ashamed of it.” –Kary Mullis, Inventor of Polymerase Chain Reaction.

 • User
  Dátum: 2020. május 13., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azt is tedd hozzá, hogy asztrológiában (horoszkóp) és összeesküvés elméletekeben (az AIDS-ezt nem a HIV vírus okozza) is hitt. A gépe pedig véletlenül az utóbbit is igazolja. Na, de ha mégis nem arra való, hogy vírusokat mutassanak ki, kérlek írd meg, hogy mire kell használni a PCR teszteket.

  • User
   Dátum: 2020. május 13., 21:34
   ÉRTÉKELÉS: 5

   A PCR tökéletes eszköz az orvosbiológiai kutatásban, de nem fertőző betegségek diagnosztizálására, viszont sajnos erre (is) használják. Ha annyira pontos, amint állítják, mi az oka a sok ellentmondásos eredménynek ugyanazon tesztelt személy esetében. És még azt sem magyarázta meg senki, hogy pozitív teszteredmény esetén miért elég egy, hogy ha tünetmentes vagy is beutaljanak, viszont gyógyultnak csak több negativ eredmény után nyilvánítnak??? Mert annyira pontos???? Csak kérdem.
   A tesztelésre használt polimeráz-láncreakció (PCR) lényege, hogy a vírus örökítő anyagának egy meghatározott darabját molekuláris reakciók útján felismerik, és felszaporítják, ezzel elérve egy olyan mennyiséget, amely mennyiségből a vírus jelenléte 95%-os biztonsággal megállapítható. Ezzel nincs is semmi baj, viszont az a kérdés, hogy hány szaporítási ciklust végeznek, milyen protokol határozza meg, hogy hanyadik ciklus után állnak le és döntik el, hogy a teszt negatív vagy pozitív…..itt lehet a legkönyebben manipulálni az eredményeket. A másik probléma, hogy a virus a a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után még két héten át kimutatható…vagyis pozitiv a teszt eredmény, és mehetsz be a korházba, hogy esetleg újrafertőződj, vagy ha otthon szépen átvészelted volna, ráadásul tünetmentesen ezt a “nagy” és “életveszélyes” járványt (a fertőzöttek 80%-a ez a kategória), gondoskodnak arról, hogy ott esetleg ne vészeld át, nem biztos emiatt a “rettenetes” betegség miatt, hanem a nozokomiális fertőzések miatt.

   • User
    Dátum: 2020. május 14., 14:27
    ÉRTÉKELÉS: -1

    A teszt leírása jó, csak nem értem a következtetést. Mivel képes kimutatni vírus örökítőanyagát és ezt kutatásban is használják, miért nem jó diagnosztizálásra? A teszt azt teszi amit kell: a levett mintában levő dolgokat “felnagyítja”, sokszorozza. Mint ön is írja, ezt nagy biztonsággal (95%) teszi.
    Pont emiatt, ha pozitív a PCR teszt, akkor ilyen valószínűséggel vírushordozó az illető. Ezt a Pro Vitam-os cikkben és máshol is leírják. A probléma a negatív vagy eldönthetetlen tesztekkel van. Egy negatív eredmény nem feltétlenül jelent vírusmentességet, mert a probléma a minta levételével, tárolásával, feldolgozásával is lehet. Ezért is ismétlik meg a teszteket negatív eredmény esetén, mielőtt gyógyultnak nyilvánítanak valakit.
    Ugyanakkor felfedeztek olyan pozitív eseteket, amikor a vírus kimutatható volt gyógyulás után. Az aktuális tudás szerint ezek már nem szaporodóképes vírusmaradványok. Tény, hogy ezt úgy lehet értelmezni, viszont mivel ezek az esetek már előzőleg fertőzött emberekről van szó, így ki lehet következtetni, mit jelent a pozitív eredmény. Ugyanakkor kombinálva antitest tesztekkel, lehet tudni, hogy friss vagy egy régi fertőzés maradványáról van szó.
    A többi részt nem kommentálom, az már nem a tesztről szól.