Felhívás!

Olcsóbbak a régi hitelek

Júliustól kisebbek lettek a régi hitelek törlesztő részletei, akár havi 200 lejjel is csökkenhettek. Mindez azért történhetett meg, mert a bevezetése óta először a lakossági kölcsönök törlesztő részletének kiszámításakor használt fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) magasabb, mint a bevezetése előtt alapul vett irányadó bankközi kamatláb (ROBOR).

Azok a kölcsönök, amelyeket a ROBOR alapján vettek fel, most olcsóbbak, mint azok, amelyeket a tavaly májustól bevezetett IRCC alapján szerződtek le. Az új mutató bevezetésének szükségességét a politikum éppen azzal indokolta, hogy így lehet csökkenteni a törlesztő részleteket, ám most fordult a kocka. Bordás Attila, a LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese elmondta, fáziseltolódás miatt van a különbség a két mutató között, ez hosszú távon kiegyenlítődik. A szakértő rámutatott, mind a két mutató a gazdaság állapotának „hőmérője”, és a gazdasági helyzetet kisebb-nagyobb eltéréssel mindkettő követni fogja. A politikum csúsztatása volt, hogy ha bevezetnek egy újabb mutatót, a kamatok csökkenni fognak, szögezte le Bordás Attila, hangsúlyozva: azok csak akkor esnek, ha a gazdaság állapota javul, nem pedig, ha újabb és újabb mutatókat vezetnek be.

Eltérések mindig lesznek, mert a ROBOR hamarabb reagál a piaci mutatókra, nagyobb a kilengési lehetősége, míg az IRCC később mutatja a folyamatokat, de például egy húszéves jelzálogalapú hitel esetén szinte mindegy, hogy melyik mutatót vették alapul, tehát a felhasználónak ezek a kilengések minimális kockázatot jelentenek. Ha azt szeretnénk, hogy olyan kamatok legyenek, mint Németországban, akkor olyan gazdaságot kell felépíteni, mint az ottani, összegezte a pénzügyi szakértő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.