Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia gazdag ország

Románia első ízben került be a magas jövedelmű országok kategóriájába. A Világbank júliusban tette közzé az új besorolást, ez alapján a 2019-es 12.630 dolláros egy főre jutó nemzeti jövedelemmel (GNI) átlépte a küszöbértéket, és a felső-közepes jövedelmű országból előlépett a magas jövedelmű kategóriába.

Hirdetés
Hirdetés

A gazdag országok listáján 55 ország és 25 olyan terület szerepel, melynek nincs teljesen önálló státusa, mint például Hongkong. Bulgária kivételével viszont az Európai Unió minden tagállama az „elit klub” tagja.

Králik Lóránd egyetemi adjunktus, a Partiumi Keresztény Egyetem gazdaságtudományi tanszékének oktatója rámutatott: a módszertant, ami alapján kiszámolják, hogy melyik ország számít szegénynek, közép-, vagy magas jövedelműnek, harminc évvel ezelőtt állapították meg. Azóta a világban a gazdasági növekedés sokkal nagyobb mértékű a pénzromlásnál, ezért a közgazdászok már egy ideje felvetették, hogy módosítani kellene a módszertant az értékhatár kiszámításánál, az életszínvonal-arányokat is figyelembe véve.

Harminc évvel ezelőtt még csak negyven ország szerepelt a „gazdagok” között, azóta a számuk megkétszereződött. Meglátása szerint a jelenlegi 55 ország helyett csak 28 kerülhetne be a magas jövedelműek közé, a közép-kelet európai országok zöme kiesne. A szakértő hangsúlyozta, a besorolásban aránytalanságok mutatkoznak, hiszen a listavezetők – Svájc, Luxembourg, Norvégia – jóval meghaladták a küszöbértéket. Králik valószínűnek tartja, hogy a 2020-as értékek alapján Románia újra kiesik a klubból. A lista utolsó negyedében amúgy is nagy a mozgás, az itt szereplő országok gyakran cserélődnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük