Felhívás!

RÖVIDEN

2000 euró kisvállalkozásoknak

Az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások, engedélyezett magánszemélyek (PFA) és egyes civil szervezetek egyszeri alkalommal 2000 eurós támogatást kérhetnek a kormánytól. A gazdaságélénkítési program részeként összesen 100 millió eurót osztanak szét, ebből mintegy 50 ezer mikrovállalkozás, PFA vagy egyesület kaphat támogatást. A kedvezményezettek jelentést kell készítsenek a pénzösszeg felhasználásáról. Csak azok a mikrovállalkozások jogosultak a támogatásra, amelyek a kérés benyújtásától számítva több mint 1 éve működnek, további feltétel, hogy az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások csak abban az esetben kaphatnak támogatást, ha a finanszírozási kérelem benyújtását megelőző pénzügyi évben legalább 5 ezer euró üzleti forgalmat bonyolítottak. A támogatást alapanyagok, áruk vásárlására, illetve egyéb olyan készletek beszerzésére lehet használni, amelyek elengedhetetlenek a folyó tevékenység fenntartásához vagy beszállítókkal szembeni tartozások kifizetésére, bérleti díjakra, szervizelésre, tanácsadói szolgáltatásokra, tanulmányok elkészítésére, munkavédelmi eszközök beszerzésére is lehet fordítani.

Drágultak az élelmiszerek

Júniusban 2,6 százalékra nőtt a hazai éves inflációs ráta a májusi 2,3 százalékról – közölte az országos statisztikai intézet. Múlt hónapban leginkább az élelmiszerek drágultak 5,35 százalékkal, a szolgáltatások 2,78 százalékkal kerültek többe. Eközben az első öt hónapban 19 százalékkal, 23,752 milliárd euróra csökkent a román export, miközben az import is 13,5 százalékkal, 31,093 milliárd euróra mérséklődött.

Kicsi válságkezelő program

A térség országai közül Romániának van a második legkisebb gazdasági válságkezelő programja, e tekintetben nálunk rosszabbul csak az oroszok állnak. Míg Oroszország a GDP-je 3,5 százalékát fordítja a járvány okozta gazdasági válság ellensúlyozására, addig Romániában ez az arány 4,8 százalék. A támogatási program nagyságát és annak alkalmazási gyorsaságát illetően Németország jár az élen Európában. Bár Romániában kevés pénzt fordítanak válságkezelésre, a régióban ez egyik legdiverzifikáltabb programot sikerült gyakorlatba ültetni, azaz sok szektort födnek le.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.