Felhívás!

Nyugdíj-jellegűvé tennék a kifizetést

Romániában 13 éve vezették be a többpilléres nyugdíjrendszert, azóta több mint 7,6 millió hazai munkavállaló gyűjtött pénzt a kettes nyugdíjpilléren, ám csak most dől el, hogy miként jutnak hozzá a befizetett pénzükhöz. Mivel eddig a felhalmozási szakasz zajlott, a Pénzügyi Felügyelet (ASF) 13 év után dolgozta ki a kifizetési törvény tervezetét, amely szabályozza, hogy a második pillér kifizetésének is legyen nyugdíj-jellege.

A hárompilléres nyugdíjrendszerben az első kettő kötelező, a harmadik pedig a fakultatív nyugdíjalap. Úgy működik, hogy az alkalmazott a bruttó fizetése 25 százalékát kötelezően befizeti a nyugdíjalapba, ennek az összegnek a nagyobbik része az egyes pillérbe kerül, és ebből fizetik a jelenlegi nyugdíjasok járulékait. A bruttó bér 3,5 százaléka a kettes nyugdíjpillérbe kerül, és ezt az összeget az alapkezelők gyarapítják. Amikor a befizető eléri a nyugdíjkorhatárt, egy összegben vagy több részletben hozzájuthat a kettes pilléren gyűjtött pénzéhez vagy nyugdíjkorhatár előtti elhalálozás esetén ezt a hozzátartozóknak fizetik ki.

Birtalan József, a pénzügyi felügyelet tagja szerint jelenleg a második pillér csak megtakarítási formaként működik, vagyis az alapba kerülő pénzt kamatoztatják, igaz, hogy átlagon felüli hozammal, de mindenki csak a megtakarított pénzéhez és annak a kamatához jut hozzá. A törvény most azt kell szabályozza, hogy nyugdíj-jellegű legyen a kifizetés, azaz a kedvezményezett a nyugdíjazása pillanatától élete végéig kell kapjon havi juttatást a második nyugdíj pillérből is, ami pótolhatja az alacsony állami nyugdíjakat. Hasonló megoldás körvonalazódik, mint amit más európai országokban alkalmaznak, miszerint a kedvezményezett nyugdíjazásakor eldöntheti, hogy havi járadékot kér, vagy egy összegben kéri a felhalmozott pénzét, esetleg ötéves részletekben történő kifizetést választ. Ha szeretné tudni, melyik nyugdíjalap kezeli az ön által befizetett összeget és mekkora az eddig felhalmozott alapja, megtudhatja a Pénzügyi Felügyelet oldalán: https://data.asfromania.ro/scr//petitiiFP

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.