Felhívás!

Növekedtek a mutatók

Növekedtek a mutatók Gazdaság

Többnyire sikeres évet tudnak maguk mögött a háromszéki vállalkozók, derült ki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elemezéséből. A tavalyi könyvelési mérlegek szerint a 4573 aktív cég 2016-ban átlag 5,5 százalékkal tudta növelni üzleti forgalmát, ugyanilyen arányban növekedett a nyereségük is, de egy év alatt 2 százalékkal emelkedett az alkalmazottaik száma, számolt be a háromszéki gazdaság pozitív mutatóiról Édler András.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint a 4573 aktív cég összforgalma 5,6 milliárd lej volt, ami 300 millióval több, mint egy évvel korábban. A cégek profitja közel 24 millió lejjel növekedett, közel 454 millió lejes jövedelmet valósítottak meg 2016-ban. A háromszéki magánvállalkozások alkalmazottainak száma a tavalyelőtti 28 842-ről tavalyra 29 403-ra emelkedett. Édler András szerint örvendetes, hogy Háromszék gazdasága egészségesebb irányba változott, és egyre inkább a hozzáadott értékekre alapoz, így már harmadik éve az ipar a vezető ágazat a forgalom, profit és az alkalmazottak száma tekintetében is, ezt követi a kereskedelem, a szolgáltatások, az építkezés, a mezőgazdaság és erdészet valamint a kutatás–fejlesztés és high-tech ágazat.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint sajnálatos módon, az egész országban tapasztalható törvénykezési és kormányzati fejetlenség miatt negatív hatások is értek egyes iparágakat. Az elmúlt évek adatainak elemzéséből kiderült, hogy óriásit zuhantak a háromszéki építőipar gazdasági mutatói. A 406 Kovászna megyei építőipari cég forgalma tavaly 35 százalékkal, nyereségük 21 százalékkal, alkalmazottaik száma közel 3 százalékkal csökkent egy év alatt. Édler szerint ezek a negatív mutatók egyértelműen azt bizonyítják, hogy Romániában nincsenek beruházások, hiányoznak a nagy állami megrendelések.

A kormány tavaly és idén is a beruházásoktól vágta el a költségvetési alapokat, ezt világosan mutatja az építőipari ágazat mutatóinak csökkenése. A kereskedelmi kamara elnöke szerint fájó még, hogy egy olyan ágazat is csökkenő tendenciát mutat, amelyet erősíteni szeretnének. A kutatás–fejlesztés és high-tech, amely magába foglalja az informatikai és kommunikációs ágazatokat, tavaly összességében 20 százalékos forgalomcsökkenést, 36 százalékos nyereségcsökkenést mutatott, de a mintegy 300 személyt foglalkoztató szakágban a dolgozók száma is 18-cal csökkent. Édler András magyarázata szerint ennek oka, hogy két nagyvállalkozás, a Combridge és a Cosys az eddigieknél szerényebb eredményt ért el tavaly, bár ez utóbbi egy vállalatirányítási információs rendszer bevezetésével igyekszik újrapozícionálni magát.

A kereskedelmi és iparkamara idén 24. alkalommal készíti el a cégek toplistáját, amelybe a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató 1159 vállalkozás került be, mondta a kamara elnöke, aki szerint az egy évvel korábbi periódushoz képest közel 200-zal több cég kerül be a toplistába, mivel bővítették a díjazott kategóriákat. Összeállították Kovászna megye tíz legeredményesebb vállalkozásának toplistáját, amely sok esetben jelentősen módosult az egy évvel korábbihoz képest. Az üzleti forgalom alapján összeállított tízes lista élén a Baróton bejegyzett, de tevékenysége többségét Brassó megyében megvalósító Fabrica de Lapte Brașov cég áll 370 millió lejes forgalommal. Ezt követi a Covalact 230 milliós, a Bertis 148 milliós-, a Zarah Moden 141 milliós-, az RGT Románia 130 milliós, a Nexxon 129,8 milliós, a Dunapack 129,3 milliós, az Arcon 110 milliós, a Transpoarte Popovici 84,6 milliós és a Lucifer 84 millió lejes forgalommal.

Édler szerint a leglátványosabb emelkedést az RGT érte el, annak köszönhetően, hogy a tulajdonos összevonta négy cégét. A tízes toplistából a nagyberuházások hiánya miatt kiestek olyan építkezési nagyvállalatok, mint a Valdek, a Baumeister, a Drumuri și Poduri Covasna és az Install All. Háromszék legnyereségesebb cége a Zarah Moden 20,8 millió lejes profittal. Ezt követi az Olt Textil gyár 14,2 milliós, Covalact 13,3 milliós, Arcon 10,1 milliós, RGT 8,3 milliós, Dunapack 6,5 milliós, Madexport (Diószegi pékség) 6,3 milliós, New Fashion 6 milliós, Bertikris 5,5 milliós és Baumeister 5,3 millió lejes profittal.

A kamaraelnök arra is rámutatott, hogy megyénkben a textilipari és autóipari gyárak a legnagyobb alkalmazók, és miközben megyei átlagban növekedett az alkalmazottak száma, addig az első tíz legnagyobb munkaadó többségénél csökkent. Édler szerint a könnyűipari cégeknek középtávon komoly gondot okozhat a munkaerőhiány, amit gépesítéssel tudnak kiküszöbölni. Ezzel szemben pozitív példaként emelte ki a Bertis céget, amelynek tavaly közel 20 százalékkal, 528-ra sikerült emelni alkalmazottai számát, köszönhetően, hogy olyan humánerőforrás politikát alkalmaz, amitől az ott dolgozók elégedettek. A háromszéki toplistás cégek díjátadó gáláját október 20-án a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroomban szervezik, mondta Édler, aki szerint a kereskedelmi kamara ezzel csatlakozik a Startup Week eseménysorozathoz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.