Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nőtt a halfogyasztás Romániában, de így is csak az uniós átlag egyharmadát teszi ki

Nőtt a halfogyasztás Romániában, de így is csak az uniós átlag egyharmadát teszi ki Gazdaság

A romániai éves halfogyasztás a 12-13 évvel ezelőtti egy főre jutó 6,5 kg-ról mára 8,5 kg-ra nőtt a hivatalos adatok szerint, de a valóságban sokkal magasabb – nyilatkozta az Agerpres-nek Gheorghe Ştefan, a mezőgazdasági minisztérium halászati főosztályának vezérigazgatója.

A szakember becslése szerint jelenleg 12-13 kg lehet az egy főre jutó romániai éves halfogyasztás. A különbséget azzal magyarázta, hogy a hivatalos statisztikák nem számolnak a horgászok által kifogott mennyiséggel.

A vezérigazgató elmondta, hogy a romániaiak jelenleg évente mintegy 140 ezer tonna halat fogyasztanak. A kevés szálkával rendelkező, könnyebben elkészíthető és az éttermekben felszolgálható halak a keresettebbek. “Ma már alig van olyan étterem, ahol ne lenne hal az étlapon, míg 15 évvel ezelőtt csak a haléttermekben és a legnagyobb vendéglőkben lehetett halat találni” – magyarázta.

Gheorghe Ştefan adatai szerint a romániaiak éves fogyasztásának mindössze egynegyede hazai hal, a többi importált tengeri hal. Bár volna lehetőség a hazai halkitermelés növelésére, szerinte ez az arány egyhamar nem fog változni, mert a kínálatot a lakosság preferenciái szabályozzák.

A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hazai halfeldolgozás sokat fejlődött az elmúlt években, ami lehetővé tette, hogy a szupermarketláncok Romániában feldolgozott haltermékeket forgalmazzanak.

Megjegyezte azt is: az 140 ezer tonnás éves fogyasztásban nagyon alacsony a hazai kitermelésű tengeri halak aránya, mert a romániai tengeri halászat a padlón van. Példaként említette, hogy a Romániai kvótáinak megfelelő 3 ezer tonna helyett évente csak 300 tonna spratt kerül a hazai halászok hálójába. “Halásznánk mi többet is, de nincs mivel. Inkább megtizedeltük a halászhajóinkat, így most a szardellák és a sprattok szabadon úsznak a Fekete-tengerben, és a bolgárok, ukránok vagy grúzok fogják ki őket” – mondta a szakember.

Gheorghe Ştefan hozzátette: szeretné, ha a halfogyasztást népszerűsítő kampányok indulnának a romániai médiában, mert szerinte a hal a legegészségesebb állati eredetű élelmiszer.

A statisztikák szerint az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 22,5 kg az éves egy főre jutó halfogyasztás. A romániaiak az EU-s átlagnál majdnem háromszor kevesebb halat fogyasztanak. Az uniós országok között is nagy eltérések vannak, a hagyományoktól függően. Összehasonlításképpen: Bulgáriában és Magyarországon évente 2,5-3 kg halat fogyasztanak, míg az EU-ban Portugáliában a legmagasabb az egy főre jutó halfogyasztás, évi 76 kg.

Európában az izlandiak eszik a legtöbb halat – évi 90 kilogrammot -, Japán pedig a világelső az évi több mint 130 kilogrammal. 

forrás: Agerpres

fotó: Beliczay László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások