Felhívás!

Munkaügyi miniszter: van pénz a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek kifizetésére

Munkaügyi miniszter: van pénz a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek kifizetésére Gazdaság

Van pénz az államkasszában a nyugdíjakra és a közalkalmazotti bérekre, és a munkaügyi minisztérium igyekszik szigorúan tartani magát a kifizetési naptárhoz – nyilatkozta hétfő este Violeta Alexandru tárcavezető.

A miniszter azt mondta, nincs ok aggodalomra a nyugdíjak kifizetésével kapcsolatban.

“Van pénz a költségvetésben a nyugdíjakra, és igyekszünk szigorúan tartani magunkat a kifizetési naptárhoz, mind a készpénzes kifizetés, mind a bankszámlára utalás esetében. Hasonló a helyzet a bérekkel is” – fogalmazott Violeta Alexandru a Románia TV egyik műsorában.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a megyei nyugdíjpénztáraknál is bevezettek néhány óvintézkedést az alkalmazottak és az ügyfelek védelme érdekében, a tevékenység azonban nem állt le, a nyugdíjak újraszámolása is folytatódik.

A nyugdíjak szeptembertől esedékes emelésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, nincs információja arra vonatkozóan, hogy ezt nem lehetséges kivitelezni.

Gazdasági miniszter: ha egy-két hónapig tart még a válság, 5 százalék körüli lesz a költségvetési hiány

Az államháztartás hiánya el fogja érni az 5 százalékot, ha elhúzódik további egy vagy két hónapig a koronavírus-járvány előidézte válság – nyilatkozta hétfő este Virgil Popescu gazdasági miniszter.

“A minisztériumnak nincsenek adatai arra vonatkozóan, hogy mi lesz három hónap múlva. (…) Az én becsléseim és a pénzügyminiszterrel folytatott beszélgetések alapján azonban azt mondhatom, hogy ha még egy vagy két hónapig tart ez a válság, a költségvetési hiány 5 százalék körüli lesz. Ha még tovább tart, nehéz megjósolni, hova jutunk. A 5 százalék sem egy biztos szám, de lehetséges. Ha elérjük a három vagy négy hónapot, nagyon-nagyon nagy lesz az államháztartási hiány” – fogalmazott a miniszter a Digi24 televízió műsorában.

A tárcavezető szerint az emberek egy része azért nem tartja be a hatóságok rendelkezéseit, mert nem tudatosították a helyzet súlyosságát.

A kormány már a járvány kitörése előtt is 3,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt az idei évre, miután tavaly a deficit elérte a 4,6 százalékot azt követően, hogy a kormány jelentősen emelte az elmúlt években a béreket és a nyugdíjakat.

A járvány közepette a kereskedelmi bankok közölték a román gazdaság idei kilátásaira vonatkozó első becsléseket, írta a lap. Négy kereskedelmi bank elemzői azt vetítik előre, hogy a román GDP 3,9 százalékos visszaesés és 1,8 százalékos növekedés között fog alakulni az idén. Járvány előtt a román kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. Az elemzők azonban felhívták a figyelmet, hogy a gazdasági válság mélységét még nem lehet teljes egészében felbecsülni. A legtöbb elemző azzal a forgatókönyvvel számol, hogy az első és a második negyedévben a román gazdaság jelentős mértékben visszaesik, a második félévben várhatóan elkezdődik egy felfele ívelő szakasz.

A hatóságok bejelentései szerint eddig 200 ezer munkaszerződést függesztettek fel a vállalkozók a járvány és a karantén okozta gazdasági leállás miatt, és arra számítanak, hogy ez a szám kétszeresére fog nőni. Jelentek meg azonban olyan elemzések is, amelyek szerint a vállalatok várhatóan 1 millió dolgozót bocsátanak el vagy küldenek kényszerszabadságra márciusban és áprilisban, ha addig nem szüntetik meg a járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotot.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.