Felhívás!

Munkaadók, figyelem!

A koronavírussal megfertőződött vagy kapcsolati személyként karanténba került alkalmazott 14 nap leteltével visszatérhet munkahelyére, munkaadója ezt nem kötheti negatív teszteredmény felmutatásához, hívja fel a figyelmet a munkafelügyelőség.

Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője arra is felhívja a munkaadók figyelmét, hogy nem követelhetnek koronavírus elleni oltásigazolást alkalmazottaiktól. Leszögezte: a cégek nem fogadhatnak el olyan belső szabályzatot, amire nincs törvényes alapjuk, tehát nem kérhetnek oltásigazolást, hiszen a vakcina beadása nem kötelező!

A főfelügyelő szerint egyes ágazatokban – egészségügyben, szociális ellátásban, közélelmezésben – a munkaadó elrendelheti az alkalmazottak időszakos tesztelését, és ha valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, 14 napra elkülönítik, erre az időre betegszabadságot kap. Az egészségügyi minisztérium 2020/1513-as számú rendelete értelmében azokat, akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, az első pozitív teszt után 14 nappal automatikusan gyógyultnak nyilvánítják, és újabb teszt nélkül visszatérhetnek munkahelyükre. Az érintettek viszont kötelesek további tíz napig munkahelyükön is viselni a védőmaszkot. A munkaadók azoktól sem kérhetnek negatív teszteredményt, akik kapcsolati személyként kényszerültek 14 napos karanténra.

Olvasói visszajelzés alapján Háromszéken előfordult, hogy egy karanténra kötelezett alkalmazottat nem akart visszafogadni munkaadója. Ördög elmondta: csökkent a panaszok száma, miután tisztázódott, hogy a fertőzötteknek vagy velük kapcsolatba került karanténozottaknak a családorvos állítja ki a 14 napos betegszabadságot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.