Felhívás!

Fél vagy egész hónapra?

Fejtörést okozott a cégeknek és könyvelőknek, hogy a kormány nem a hónap elejétől, hanem január 13-tól emelte meg a minimálbért. A könyvelési programokkal és fizetésszámoló szoftverekkel bonyolult a hónap közepén módosítani a béreket, hiszen így januárra két szintű minimálbérrel kellene dolgozzanak, magyarázta Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő azt tanácsolja a munkaadóknak, hogy egy huszárvágással oldják meg a problémát, adjanak egész januárra emelt bért a dolgozóiknak, hiszen ez minimálbéren fizetett alkalmazottanként mindössze 14 lejnyi plusz költséget generál a cégnek!

Debreczeni László rámutatott: a Hivatalos Közlönyben január 13-án jelent meg a 2021/4-es kormányhatározat, amely előírja, hogy 2300 lejre növelik a minimálbért a határozat életbe lépésének időpontjától. A hazai munkaadók jelezték, hogy a hónap közepén elfogadott rendelet alkalmazása bonyodalmakat okoz a könyvelésben. A kormány ígért ugyan egy módosítást, miszerint az új minimálbér egész januárra is érvényes, ám ez végül nem jelent meg.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint egy törvénynek nem lehet visszamenőleg hatálya, tehát a kormány nem kötelezheti a vállalkozásokat, hogy visszamenőleg január 1-től növeljék meg a minimálbért. Hozzátette: arra vonatkozó tiltás nincs, hogy a munkaadók önként emeljék a fizetéseket, tehát a könyvviteli bonyodalmak elkerülése érdekében megtehetik, hogy már az év legelejétől bruttó hetven lejjel nagyobb fizetést adnak a minimálbérért dolgozó alkalmazottaiknak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.