Felhívás!

Időt nyer a lakosság?

Időt nyer a lakosság? Gazdaság

Közel három héttel a villanyárampiac liberalizálása után is bizonytalanság van. Nem zökkenőmentes a hatmillió fogyasztó átállása az államilag szabályozott árakról a szabadpiaciakra. Egy dolog biztos, aki nem köt új szerződést a jelenlegi vagy egy másik szolgáltatóval, az magasabb villanyáramszámlát fog fizetni, ezért ajánlatos élni a felkínált lehetőséggel, kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot és új szerződést kötni! A fenyegető drágítás miatt egyre több fogyasztó hajlandó sorba állni, hogy új szerződést kössön.

Ami még mindig nem világos, hogy milyen díjszabás szerint számláznak a szolgáltatók annak, aki nem kötött új szerződést. Bár január 1-től az állam már nem avatkozhat be a villanyáram szolgáltatók árpolitikájába, a gazdasági minisztérium és az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság (ANRE) megpróbál időt nyerni a fogyasztóknak. Erre azért van szükség, mert a hazai áramszolgáltatók azt helyezték kilátásba, hogy a legmagasabb árat jelentő „általános” díjszabással számláznak mindenkinek, aki nem kötött új szerződést egy rendelkezésre álló kedvezményesebb ajánlat alapján.

Virgil Popescu gazdasági miniszter azt ígérte, sürgősségi kormányrendelettel szabályozzák, hogy a szolgáltatók az általános fogyasztói ár helyett számlázzanak a legkedvezőbb szabadpiaci áron. Ez a forgatókönyv megbukni látszik, hiszen ha a kormány a legkisebb ár alkalmazására kötelezi a szolgáltatókat, az gyakorlatilag árszabályozást jelent, ami ellentmond a liberalizálásnak, így az uniós irányelveknek, magyarázta, Nagy-Bege Zoltán az országos energiaár-szabályzó hatóság alelnöke.

Mivel az állam nem kötelezheti a szolgáltatókat a legkedvezőbb ár szerinti számlázásra, a fogyasztók csak abban reménykedhetnek, hogy az áramszolgáltatójuk nem terheli rájuk a legnagyobb árat, attól tartva, hogy emiatt hosszú távon elveszítheti ügyfeleit. Eközben előkészítettek egy új tervezetet, amelyről ma dönt az árszabályzó-hatóság. Ez nem kötelezné, de lehetőséget adna az áramszolgáltatóknak, hogy áremelés nélkül kitolják a határidőt az új szerződések megkötésére, és eközben több árajánlatot tartalmazó levelet is küldjenek a fogyasztóknak.

Nagy-Bege Zoltán szerint az a megoldás körvonalazódik, hogy az áramszolgáltató hat hónapig ugyan az általános árat számlázza, de kedvezménnyel, ami az általános díjszabás és a legjobb szabadpiaci árajánlat közötti különbség lesz. Eközben a villanyszámla mellé küldenek egy űrlapot, amin a fogyasztó kipipálja a neki megfelelő szabadpiaci árajánlatot, aláírja és postán visszaküldi, és ezzel kezdeményezi az új szerződés kötését. A szolgáltató pedig a következő számlával együtt küldi neki az új szerződését.

Nagy-Bege hangsúlyozta: ez csak lehetőség, és nem kötelezettség a szolgáltatók számára, de a hatóság egyeztetett a cégekkel, és a visszajelzésekből az körvonalazódik, hogy hajlandóak megadni a kedvezményt. Az egyik szolgáltató, a CEZ kiadott egy közleményt, miszerint június végéig kitolta az új szerződés megkötésének határidejét és addig nem alkalmazza az emelt, általános árat. A hatóság alelnöke abban bízik, hogy a többi szolgáltató is követi ezt a példát. Ezzel a fogyasztók időt nyerhetnek, ám élniük kell az új szerződéskötés vagy a szolgáltató-váltás lehetőségével, hogy elkerüljék az áremelkedéseket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.