Felhívás!

Módosított a szenátus a hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi kormányrendeleten

Módosított a szenátus a hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi kormányrendeleten Gazdaság

Módosításokkal fogadta el szerdán a szenátus a hiteltörlesztések halasztásáról szóló 2020/37-es sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényt.

Az online ülésen 85 szenátor támogatta a tervezetet a módosított formában, 26-an ellene voksoltak, 19-en tartózkodtak.

A felsőház gazdasági bizottságának elnöke, a szociáldemokrata párti Daniel Zamfir rámutatott, az egyik módosítás értelmében azok is igényelhetik a törlesztés halasztását, akiknek hiteltartozásuk van, ugyanakkor a lízingszerződésekre is kiterjesztik a lehetőséget.

“Egy másik módosítás megszünteti a kamat tőkésítését a nem bankjellegű pénzügyi intézményektől felvett fogyasztási hitelek esetében is, ami azt jelenti, hogy nem kell kamatot fizetni a kamatra. A rendelet eredetileg azt írta elő, hogy csak a jelzáloghitelek esetében nem tőkésítik a kamatot” – magyarázta.

Egy másik módosítás értelmében nem igényelheti a törlesztés halasztását bármely jogi személy, csak azok, amelyek részben vagy teljesen megszakították tevékenységüket, vagy üzleti forgalmuk 15 százalékkal csökkent a januárban és februárban jegyzett átlagánál. Eredetileg 25 százalék szerepelt a rendeletben.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenezte a módosításokat, hangsúlyozva, hogy azokat a Román Nemzeti Bank jóváhagyása nélkül foglalták bele a jogszabályba, és “demagógiáról és populizmusról” árulkodnak.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ramona Dinu úgy vélekedett, egyes módosító javaslatok oda vezethetnek, hogy “a rövidtávú mikrogazdasági kockázatokból hosszú távú makrogazdasági kockázatok lesznek”, a kamatok tőkésítésével kapcsolatos módosítással azonban egyetért az alakulat, ezért törvényhozói tartózkodtak a voksoláskor.

Az RMDSZ és a PSD szenátorai megszavazták a sürgősségi kormányrendeletet a módosított formában. A jogszabályról a képviselőház voksol döntő házként.

A profitadó október 25-éig való befizetése esetén 10 százalékos adókedvezmény jár

Tízszázalékos adókedvezményben részesülnek a profitadót fizető vállalkozások, ha 2020. október 25-éig befizetik a nyereségadót – ezzel az előírással módosította a szenátus a 2020/33-as sürgősségi kormányrendeletet.

Az adóügyi intézkedésekről szóló jogszabályt 85 támogató szavazattal, 45 tartózkodás mellett fogadta el a szenátus, első házként.

A pénzügyi-költségvetési bizottság, majd a plénum által is megszavazott módosító javaslat értelmében a 10 százalékos adókedvezmény valamennyi adófizetőre vonatkozik “adóbevallási és -befizetési rendszertől függetlenül”.

Az ügyben a képviselőház szavaz döntő házként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.