Hirdetés
Hirdetés

Milliós bírságot róttak ki a mobilszolgáltatókra, mert nem érték el a vállalt lefedettséget

Milliós bírságot róttak ki a mobilszolgáltatókra, mert nem érték el a vállalt lefedettséget Gazdaság

Összesen 1,61 millió lejes bírságot rótt ki az Országos Távközlési Hatóság (ANCOM) a Vodafone, a Telekom, az Orange és az RCS&RDS mobilszolgáltatóra, mert nem gondoskodtak a licencszerződésben vállalt azon kötelezettségükről, hogy hangszolgáltatással födik le az ország lakott területének legalább 98 százalékát – tájékoztat az ANCOM keddi közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint a hatóság mintegy 13.400 helységben, azaz minden, legalább tíz lakossal rendelkező településen, illetve a közutak 246.000 kilométeres hosszán végzett méréseket, és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen mobilszolgáltató sem éri el a 98 százalékos lefedettséget a hangszolgáltatás terén.

A mérési eredményeket közzétették a www.aisemnal.ro honlapon, mondta el Cristin Popa, az ANCOM ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: az akciót a jövőben is megismétlik, és a szolgáltatók mindaddig bírságra számíthatnak, ameddig nem teljesítik maradéktalanul a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

A 2019 májusa és szeptembere közötti időszakban elvégzett mérések szerint az Orange a teljes népesség 97,81%-át, a Vodafone a 97,76%-át, a Telekom a 96,53%-át, az RCS&RDS pedig a 95,42%-át érte el hangszolgáltatással.

Ennek megfelelően az 1,61 millió lejes teljes bírságból az RCS&RDS 800 ezer, a Telekom 700 ezer, a Vodafone 60 ezer, az Orange pedig 50 ezer lejt kapott.

Az érvényben lévő licencszerződések szerint az Orange-nak, a Vodafone-nak és a Telekomnak 2017 április 5-éig, az RCS&RDS-nek pedig 2019. április 5-éig kellett volna elérnie a 98 százalékos lefedettséget.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 7., 19:48
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A bérletek terén is adhatnának birságokat! Aljas módon húzzák be az embereket! Ha az ember külföldre megy idejében érdeklődjön Orangeéknél, mert a bérletbe foglalt párszáz ” international” percre nem számíthat hacsak nem választ egy 7€ bérlet helyett 11€ at! A kártyánál hasonló a helyzet, így nagy szívás az a pár napos külföldi utazás!

  • User
   Dátum: 2020. január 9., 20:35
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Tudom . A telefontársaságok megtévesztő infókt 😼küldenek a kedves 🙌kuncsaftoknak . Amikor hazaér külföldről ott van a “cost suplimentar” 😧 és a bangó😲 szájtátva nézi, fogcsikorgatva fizet 😨mert nem tudja lemondani a bérletet mivel az 2- 3 évre még érvényes, lemondás esetén jó nagy összeget kellene fizetni.

   • User
    Dátum: 2020. január 9., 22:43
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Mi a megtévesztő info? Két fajta bérlet van egy jó pár éve: az, amit lehet külföldön (EU-ban) is használni (általában azt írja, hogy “cu minute SSE”) és az amit nem (“abonament national”). Az utóbbit tudtommal egyáltalán nem lehet, vagy ha igen, akkor is külön kell engedélyezni. A leírásokban egyértelműen szerepel, hogy melyik használható külföldön. Igen, a drágábbak, mert az EU-s szabályozás megengedi, hogy ha nagyon olcsó a bérlet (kb. 10 euró alatt. Az Orange-nél a 8 eurós bérlet nem tartalmaz EUs roamingot, a 11 felettiek igen. A Vodafone-nál a 9 eurós nem roamingos, a 10 igen.), akkor felszámolhatnak plusz díjat. De mindez elég érthetően szerepel a weboldalukon és a szerződésben is benne kell legyen. Az, amely tartalmazza az EU-s roamingot, pedig írja, hogy abból mennyit lehet használni külföldön. A perceket általában teljesen, a neten korlátozva, de így is bőségesen. Ha valakinek az EU szabályozás előtti bérlete van, annak alapból használhatók külföldön is a percek, még ha csak 5-6 eurót fizet havonta.
    Ez a roaming. Ezzel ha külföldön hívunk helyi vagy romániai számot, az olyan, mintha itthon hívnánk helyi számot. De más külföldi szám hívása már más kalap alá tartozik.
    Ezt a bérletben levő nemzetközi percekből vonják le. Ugyanúgy, ha pl. itthonról hívsz egy magyarországi számot. Egyelőre nincs szabályozva, hogy mennyibe kerülhet, de készül a roaminghoz hasonló EU-s szabályozás és a cél, hogy ez se kerüljön többe, mint a helyi beszélgetések. Itt van viszont egy nagy csillag: bizonyos számok (prefixek) hívására nem érvényesek a béreltben levő nemzetközi percek, főleg horvát, észt, angol számoknál van probléma. Hogy mire nem érvényes, csak a szolgáltató weblapja böngészésével lehet kideríteni és függ, hogy mikor volt a bérelt megkötve.
    Ezek után kíváncsi vagyok arra a helyzetre, ami többletet okozott a számlán.

    A béreltekről: évek óta nem éri meg bérletet kötni, a prepay ajánlatok sokkal jobbak (kivéve talán a Digi), a bérlettel adott telefonok pedig nem érnek annyit, hogy így elkötelezze magát az ember. Én pl. csak azért tartom a bérletemet, mert egyszer annyira jó volt az ajánlat, hogy most már ugyanazt csak 2 euróval többért adják, EU-s percek nélkül. Ha most kéne egy új szám, vagy szolgáltatót váltanék, nagyon-nagy valószínűséggel prepay-re váltanék.
    Ha felmondják a szerződést, akkor tudni kell, hogy csak arra kérhetnek kártérítést, amire kedvezményt adtak és csak az addig felhasznált kedvezmény összegét. Ez kell szerepeljen a szerződésben. Rég vége annak, hogy a hátralevő mondjuk 2 év bérletének összegét követelhetik.
    Ha meg mégis így történt és a bérlet nem tartalmaz EUs roamingot, akkor utazás előtt kell venni egy 10 eurós kártyát és azt használni. A másik számot pedig át kell irányítani az újra az utazás idejére.

    Remélem segített ez egyeseknek.

 • User
  Dátum: 2020. január 9., 22:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A Diginel egyedul korrekt a dolog, nem emeltek berletarat, tisztan megvan, hogy a roamingert mennyit kell fizetni, az egesz valami apropenz, latod percre, hogy all a szamlad.

  • User
   Dátum: 2020. január 10., 13:11
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ez csak azért van, mert a Digi kérte, hogy különleges esetnek tartsák, mert nagyon sok belföldi percet és internetet ad kevés pénzért. Emiatt náluk semmit sem lehet külföldön használni, mindent kifizetsz, annak az ára pedig az EU által maximalizálva van. Alá lehet menni, felé nem. Nem tudom most a Digi mennyit kér egy percért, de se az Orange, se a Vodafone vagy Telekom nem kérhet többet, mint a maximum ár: 0,032 EUR/perc, 0,01 EUR/SMS, 3.5 EUR/GB adat, plusz ÁFA. Szóval bármely szolgáltatónál 100 perc roaming maximum 3.2 euró + ÁFA, vagyis kb. 29 lej.

 • User
  Dátum: 2020. január 10., 13:11
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Na ezt szépen felecsetelte! Volt türelme!😁 Én pl kártyás vagyok és van 500 minute sse és ha a határt magam mögött hagyom abszolut semmilyen hálózat sem működik!!!! Ingyen nem akartam használni,de katasztrófa, h figyelmeztetés nélkül ilyen pofátlanok legyenek!😤
  Előző nap hívtam orangenél a 200 mint ahogy évekkel ezelőtt is tettem, elvégeztem a kért beállításokat és semmi!

  • User
   Dátum: 2020. január 13., 11:03
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Erre nem tudom mit mondjak, nekem mindig működött, roaming ügyben az Orange-ot vagy 15 éve hívtam utoljára, amikor még telefonon kellett kérni az engedélyezést. Van egy Vodafone feltöltős kártyám, ott se volt gond, az is ment egyből.