Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vidék felé is nyitnának

A vidék felé is nyitnának Kultúra

Több mint ötven éve működik a számtalanszor átnevezett Gyermekek Palotája Sepsiszentgyörgyön és a megye városaiban. Bár a tanév már elkezdődött, a 2020-as évet új kihívásokkal, elképzelésekkel kezdik az iskola tanárai és vezetője. Kerekes Jenő igazgatóval az idei tervekről beszélgettünk.

– Bár a tanév nem most kezdődik, de mégiscsak új évről, új kezdetről van szó. Milyen tervekkel, reményekkel vágnak neki 2020-nak a Gyermekek Palotájában?

– Mindig új reményekkel kezdünk, minden év elején – nemcsak tanévkezdéskor – tervet készítünk, olyan tevékenységeket hozunk be, amelyekre a gyerekek szívesen járnak. A formális oktatással szemben kicsit hátrányban vagyunk, mert ide a gyerekek önszántukból járnak, ezért olyan izgalmas aktivitást kell kínálnunk, hogy másnap is visszajöjjenek.

– Hány éve működik az intézmény, és azóta milyen változásokon ment át?

– Az iskola több mint ötven éve működik, és akárcsak a neve, maga az intézmény is számos változáson ment keresztül. Először Pionírház volt, aztán Tanulók Háza lett, ma pedig Gyermekek Palotájaként működik. A négy város klubjainak pedig Tanulók Klubja a hivatalos neve. Tevékenységileg nem volt változás szerintem, persze a kötelező pionírdolgok megszűntek, nem kell felvonulni és tapsolni, viszont úgy érzem, a régi időkben több gyerek járt a tevékenységekre. Valószínűleg azért, mert kötelező volt a részvétel, de emellett színes, érdekes világot képviselt.

– A megyében még hol működik fiókintézmény?

– Az öt városban vagyunk jelen: Sepsiszentgyörgy mellett Kézdivásárhelyen, Baróton, Kovásznán és Bodzafordulón, és 3690 gyerek jár hozzánk valamilyen szakkörre, ami az iskoláskorú gyerekek mintegy 10 százalékát fedi le. Ez elég nagy szám, de lehetne sokkal több is. Sajnálatos az, hogy a vidéki gyerekek diszkriminálva vannak, mivel falvakra nem jutnak el a tevékenységeink. Erre nagyobb hangsúlyt szeretnénk idén fektetni. Az is zavaró, hogy nem találtuk meg a módját annak, hogy minél több középiskolás diákot bevonzzunk, ugyanis a tanulóink nagy része gimnazista vagy kisiskolás. Sajnos sokan lemorzsolódnak. Az iskolai rendszer túlterhelt, a diákok tulajdonképpen egész nap iskolában vannak, így nem sok idejük vagy kedvük marad a délutáni foglalkozásokra. Mi azon dolgozunk, hogy vonzóvá, szórakoztatóvá tegyük a köri tevékenységeket.

Hirdetés
Hirdetés

– Ön hány éve vezeti az iskolát, és mit tart a legnagyobb sikernek, illetve kudarcnak?

– Idén lesz 12 éve, hogy vezetem az intézményt. A legnagyobb kudarc az, amit említettem: nem sikerült eddig eljutni a falusi gyerekekhez. Ők is pont olyan gyerekek, mint a városiak, és ugyanaz a lehetőség jár számukra is. Ez egy jövőbeli tervünk, amit közösen a tanárokkal oldunk meg. Ezt a közeget is meg kell céloznunk, lehetőséget kell biztosítanunk mindenkinek, mert ott nagyobb a hiány az ilyen típusú oktatásból. Kudarc az iskola székhelyének telekkönyvezése is, mivel nem sikerült megoldani, de ezek adminisztratív dolgok.

– Melyik volt a legsikeresebb programjuk?

– A nyári tábor az egyik legnépszerűbb, amire rengetegen jelentkeznek. Az ötlet két éve született, a tábor nyári vakáció elején zajlik, amikor véget ér az iskola, és általában a szülőknek nincs mit kezdeniük a gyerekükkel. A délelőtti órákat szerettük volna játékkal, neveléssel, tanítással kitölteni, de non formális környezetben. Minden nap más tevékenységet szerveztünk: úszást, kirándulást, különféle játékokat. Természetesen idén is megszervezzük, két turnusban, és várjuk a gyerekeket. Ez a két hét nemcsak a gyerekeknek, de a tanárok számára is kikapcsolódás.

Hirdetés
Hirdetés

– Melyek a leglátogatottabb körök?

– Egy-egy kör népszerűségét a trend határozza meg. A Gyerme­kek Palotájában jelenleg a moderntánc-kör a legsikeresebb, amelyet Molnár Eni vezet, aki gyakorlatilag erre áldozza életét. Ez nekem, nekünk, az iskolának is sikerélmény. Ez megmutatkozott a karácsonyi akciónk során is, ahol legalább ezer ember vett részt az eseményen. A másik sikeres foglalkozás a Tinca Teddy által vezetett zenekör. Egyszerűen imádják a gyerekek, olyan pedagógiai érzékkel bír, hogy amint megjelenik, máris körülrajongják, anélkül, hogy bármit csinálna. De összességében minden tevékenységre van jelentkezőnk, országos versenyeken veszünk részt, és minden kört bevonunk ezekbe a versenyekbe.

– Hány éves kortól lehet jelentkezni, és hány éves korig lehet járni a különböző körökre?

– A technikai foglalkozásoknál legalább első osztályosnak kell lennie a gyereknek, viszont a tánckörnél már szinte pelenkások is vannak. Minden foglalkozásra várjuk a diákokat, legfőképpen a középiskolásokat, akik akár ötletekkel is jöhetnek, hogy mit tanulnának meg szívesen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük