Hirdetés
Hirdetés

Miért szeretjük jobban a készpénzt?

Miért szeretjük jobban a készpénzt? Gazdaság

Hiába kapjuk jövedelmeink java részét bankkártyán, mégis készpénzben szeretünk leginkább fizetni, bár az online utalás kényelmesebb, időt és utat spórolhatnánk vele. Annak, hogy a romániai lakosság jelentős része „készpénz-párti” egyrészt generációs másrészt bizalmi okai vannak, vagy a szürke-fekete gazdasággal magyarázható – mutatott rá Bordás Attila a LAM Mikrohitel Rt. aligazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

A PayPoint Románia által készített tanulmány visszaigazolja a mindennapi tapasztalatokat, hogy sokan havonta egyszer használják bankkártyájukat, amikor kiveszik a fizetést, nyugdíjat vagy egyéb jövedelmeket, majd a készpénz birtokában fizetik a közköltség-számlákat, vagy költekeznek a boltokban. A piackutatás szerint a hazai lakosság több mint fele fizeti készpénzzel a víz, gáz, telefon vagy villanyszámlákat és az adókat, mert ezt a módszert tartja a legbiztonságosabbnak.

A felmérés szerint tízből hét romániai lakos azon túl, hogy készpénzzel fizet, elsősorban személyesen szereti törleszteni számláit. A PayPoint ügyfelei közül legtöbben (90 százalék) a villanyszámlát fizetik online rendszerben, a telekommunikációs szolgáltatások 84 százalékát-, a vizet és a gázt 50 százalékban törlesztik utalással. Romániában a legkevésbé népszerű fizetési módszer a bankautomatákon keresztül történő utalás, mindössze a lakosság húsz százaléka él ezzel a lehetőséggel.

A napokban nyilvánosságra hozott tanulmány – amely során ezeröt, 18 és 65 év közti személyt kérdeztek vidéken és városon – szerint a megkérdezettek 20 százaléka egy összegben kiveszi a fizetését a bankkártyáról, majd készpénzzel fizet, a megkérdezettek 49 százaléka csak a fizetése egy részét veszi ki készpénzben, csupán 27 százalék fizet kizárólag bankkártyával, és 5 százalék azok aránya, akik nem bankkártyára kapják fizetésüket. A lakosság többsége biztonsági szempontokat vesz figyelembe, amikor a banki tranzakció ellenében a készpénzfizetést részesíti előnyben.

A készpénzfizetés elsősorban az idősebb generációra jellemző, ahol a megszokás hatalma érvényesül, ezért sokan havonta egyszer használják bankkártyájukat, amikor beérkező jövedelmüket egy összegben kiveszik, magyarázta Bordás Attila. A sepsiszentgyörgyi pénzügyi szakértő szerint az idősebb generáció bizalmatlanságát a banki tranzakciók iránt táplálják egyrészt a kilencvenes években tapasztalt hatalmas inflációk, de sokakban él még a kelet-európai pénzbeváltások veszteségeinek traumája, bár ilyenre hetven éve nem volt példa. 

A fiatal generáció már rugalmasabb, és bátrabban használja a bankkártyát, mondta Bordás Attila, aki szerint a bizalom építéséért a bankok vagy pénzintézetek is tehetnének többet széles körű tájékoztató kampánnyal, például arról, hogy Európai Uniós szabályok értelmében a bankszámlán elhelyezett pénzek százezer eurós keretig védettek, és bármi történik, ebben a keretben az ügyfél kárpótlásra jogosult.

A generációs jellemzőkön túl a szürke-fekete gazdaság vagy a háztáji gazdálkodás is hozzájárul a készpénzhasználathoz, mondta Bordás Attila, aki rámutatott: a banki utalások teljes mértékben lekövethetők és adózandók, ezért egyetlen európai országban sem sikerült megvalósítani, hogy a készpénz kikerüljön a forgalomból. Románia viszont e tekintetben is utolsó helyen áll az unióban, hiszen a lakosság 30-40 százalékának még banki folyószámlája sincs.

A sepsiszentgyörgyi szakértő rámutatott: mivel a családok többségénél a bevételek 80 százaléka folyó költségekre megy el, nem indokolt, hogy bankszámlán maradjon a pénzük. Esetenként azért is szükség van készpénzre, mert egyes ágazatokban – építkezés, turizmus – még működik a szürke-fekete gazdaság, vagyis ha a szolgáltató nem ad számlát, készpénzben kell fizetni. Ugyanakkor vidéken él a háztáji gazdálkodás, vagyis ha a házi disznó-, szárnyas-, bárány-, marhahúst, kenyeret, tejet, zöldséget, gyümölcsöt számla nélkül vásároljuk, ahhoz készpénz szükséges, mutatott rá a pénzügyi szakértő. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 6., 6:41
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mièrt is gazdagítani a bankokat , akik semmit nem tesznek csak elvesznek (számitógèp intèz mindent) , a fiataloknak meg mit számít 10-15 lej kezelèsi költsèg havonta. Biza a nyugdíjasnak számit az hogy ami megilleti mind a kezèbe kapja , ne a bank gazdálkodjon a pènzèn. Lekövethető a tranzakció? Ès ki követi? Sok politikus rács mögött lenne . Gyerekpènz, nyugdíj , ösztöndíj, munkás ember fizetèse stb.,. nem ebből kène kezelèsi költsègeket levonni.
  Hadd döntse el ki maga hogy szeretnè megkapni a jussát , nem pedig ráerőltetni a bankot.

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 9:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mar aki, mert en nem szeretem, altalaban a banikkal mindig baj van, persze a vasarlo karara. Ha nincs 5 banid, huzzak az orrukat, ha o nem tud 20-at visszaadni, minden rendben.

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 14:49
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Készpémz ,banki tranzakccio ? Olvasom egy elöbbi hozzászóló megközelitését ,melyben teljes igaza van ,hogy miért gazdagítsam a bankokat . Teljesen igaza van ! Sajnos sokan nem tudják már kérni a fuzetésüket készpénzben ,ez már végülis a szabad akarat bizonyos gátlása .Nincs olyan banki intézmény amely ingyenes számlavitelt végezne ,a munkaadó, pedig az alkalmazásnál kéri a számlaszámot amire majd utalja a pénzt ,vagy az alkalmazás után nyit számlát annál a banknál amelyel ö dolhozik . Akkor hol van tiszteletben tartva az alkalmazott szabad akarata? Miért vagyunk akaratunkon kivül kötelesek a bankoknak adozni ,a bankokat gazdagitani ?

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 17:20
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Raiffeisen Zero Tot – ha 2000 lejnél nagyobb a fizetés vagy egyéb havi bevétel, akkor teljesen ingyenes.
  Egyetértek, hogy az embert nem kéne kényszeríteni, hogy a bankokat használja, és azok rajta keressenek. De…ennek is megvan az oka. Ha kevés a készpénz mozgás, akkor jobban el lehet kapni az illegális üzleteket, a nem megadózott jövedelmet.

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 18:15
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A Raiffeisenben kerül fel a fizetés legkésőbb a számlára.Más bankoknál már dél körül-kora délután megjelenik náluk késő délután vagy késő este.Hogy lehet ez? tavaly kölcsönt kellett kérjek tőlük, rávitt a szükség, kis összeget – 1000 lejt – nem hagyott jóvá a program de a majdnem háromszorosát igen.Vesztemre mert jól becsapódtam, de így kell nekem, tanultam a leckéből.Soha többet !

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 18:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ja és nem beszélek arról, hogy mivel két helyen dolgozom, na nem nagyzolásból hanem mert így jött ki a norma két különböző bankból tudom felvenni a pénzt, mert egyik helyen nem voltak hajlandóak a régi bankkal dolgozni így még egy számlát kellett nyissak.Kivülálló azt hinné ilyen jól megy sorom 🙂

 • User
  Dátum: 2019. november 6., 18:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Én pl jártam úgy,h kevesebbet kaptam az első kártyás fizetésemkor,nem reklamáltam,mert gondoltam bugyutának fognak tartani! Idén 2000 lejt szerettem volna kivenni,de pénzt nem kaptam viszont a számláról eltünt a pénz! 1,1.5h sorbannálás és a másnap meghozta gyümölcsét,visszakaptam a pénzemet! 1,2 hónap után többet kaptam,de mivel nem hittem újból kipróbáltam és tényleg többet kaptam akkor is! Elindultam a bankba,h visszaadjam a külömbözetet,de odaérve elment a kedvem a sorbanállástól és hazamentem,azóta is bánom,mert most már az összegre sem emlékszem és az vkinek hiányozhatott,gondolom,mea culpa!