Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazta a szenátus a baksis megadóztatását lehetővé tevő törvénytervezetet

Megszavazta a szenátus a baksis megadóztatását lehetővé tevő törvénytervezetet Gazdaság

Első házként elfogadta a szenátus azt az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében a vendéglők vagy bárok vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet tisztázza a baksis fogalmát, eszerint baksisnak nevezhető az a pénzösszeg, amelyet a kliens önszántából ad a kiállított számlán szereplő összegen kívül a vendéglőkben, bárokban, presszókban, italozókban.

Amennyiben a parlament megszavazza a javaslatot, a vendéglőkben és bárokban ezentúl a pincér előbb a számlát viszi ki, amelyen külön választható tételként jelenik meg a borravaló több változata is: a kliens kijelölheti majd a számlán, hogy a végösszeg 10 és 15 százaléka között mely összeget szánja baksisra. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe, és fel kell tüntetnie a vendégnek utólag kivitt nyugtán is, „baksis” (bacşiş) megjelöléssel.

Az indoklás szerint Romániában nagyon elterjedt a borravaló intézménye a vendéglőkben és italozókban, és az így gazdát cserélő pénzek jelentős összeget tesznek ki.

A javaslatot első kamaraként tárgyalta a szenátus. A vitán Tánczos Barna RMDSZ-es honatya kételkedését fejezte ki a törvény betarthatóságával kapcsolatban. Florin Cîţu PNL-s szenátornak az volt a véleménye, hogy a borravaló nyugtán való feltüntetésével a PSD voltaképpen egy újabb adót szándékozik bevezetni.

A felsőház 43 támogató, 23 ellenszavazattal és 6 tartózkodással fogadta el a javaslatot, amely ezt követően a képviselőház elé kerül.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások