Felhívás!

Megalapozatlannak nevezte a román bírálatot a Pro Econimica Alapítvány ügyvezetője

Megalapozatlannak nevezte a román bírálatot a Pro Econimica Alapítvány ügyvezetője Gazdaság

Megalapozatlannak nevezte Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztő programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője azt a bírálatot, amelyet Romániai budapesti nagykövete fogalmazott meg a programmal kapcsolatban.

Kozma Mónika a Krónika napilapnak nyilatkozva reagált Marius Lazurca nagykövet szavaira, amelyek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-román tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Békéscsabán rendezett hétfői ünnepségen hangzottak el.

Az alapítványi ügyvezető úgy vélte: a vádaskodásnak nem lett volna helye éppen azon az ünnepi eseményen, amelyen a jó magyar-román együttműködést méltatták. Pontosította: a gazdaságfejlesztési program keretében egy romániai jogi személy, a Pro Economica Alapítvány nyújt támogatást a magyar kormány által biztosított forrásokból. Úgy vélte, ehhez az uniós jogszabályok szerint nincsen szükség semmilyen kétoldalú megegyezésre. Ugyanígy finanszíroz különböző romániai projekteket Norvégia és Svájc is. Az ügyvezető szerint a legrégebbi “külföldi beavatkozás” Németország részéről tapasztalható. A német kormány egy brassói alapítványon keresztül bő húsz éve segíti hasonlóképpen elsősorban az erdélyi szászokat.

Az ügyvezető szerint a gazdaságfejlesztési program nem diszkriminál. Hozzátette: a programnak román ajkú nyertesei is vannak, de az alapítvány nem készít kimutatást a támogatottak etnikai hovatartozásáról.

Kozma Mónika úgy vélte, a nagykövetnek inkább értékelnie kellett volna, hogy csupán a kisebb mezőgazdasági támogatások programja következtében 8 millió eurónak megfelelő összeg folyt be áfa formájában a román államkasszába.

A hétfői békéscsabai rendezvényen Marius Lazurca nagykövet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétére utalva közölte Románia kormányának álláspontját a gazdaságfejlesztési programról.

“A magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról nem folytak előzetes, részletes tárgyalások a román kormánnyal, és nem képezi kétoldalú megállapodás tárgyát, holott az természetes lenne. Ennek megfelelően ismét elmondjuk, hogy Románia nem adta beleegyezését ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtására, ebből következően szorgalmazzuk, hogy a program csakis a román hatóságok közreműködésével valósuljon meg, átláthatóan és diszkriminációmentesen” – idézte a lap Marius Lazurca szavait. A nagykövet hozzátette, Bukarest kéri a romániai jogszabályok, a régiófejlesztésre vonatkozó nemzeti stratégiák és programok, valamint az európai uniós belső piac szabályainak tiszteletben tartását.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 28., 16:22
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Döbbenetes. Románia szeret kétoldalú szerződéseket kötni, de azokat nem tarja be. Jó példa erre a: Szerződés a Magyar Köztársaság és Románia között a megértésrõl,
  az együttmûködésrõl és a jószomszédságról. Rövid rész belőle: “Azon területeken, ahol jelentõs számban élnek az illetõ kisebbségekhez tartozó személyek, mindkét Fél lehetõvé teszi, hogy a kisebbségek nyelvén is kifüggesztésre kerüljenek a hagyományos helyi elnevezések, utcanevek és más, a nyilvánosságnak szánt földrajzi feliratok.” Érdemes az egész Szerződést elolvasni. Tanulságos. Végszó: Még egy kétoldalú szerződés amit nem fognak a románok betartani.

 • User
  Dátum: 2019. november 29., 9:42
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Diszkriminálnak és pont! 40 fölött miért nem lehet/lehetett egyenrangúan pályázni a 20 éves rongyrázó diszkópatkányokkal?! Aki 90 óta gazdálkodik de már középkorú az előnytelen feltételek mellett pályázhatott csak , ha mert/ volt kemény önrésze!