Hirdetés
Hirdetés

Könnyített adófelajánlás

Könnyített adófelajánlás Gazdaság

Országos szinten több százmillió lej, Háromszéken is tízmillió lejnél több „ragad bent” az államkasszában ahelyett, hogy nonprofit szervezetek közösségi tevékenységeit támogatná. Törvény szerint a vállalkozások adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják szponzorációra, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek töredéke él ezzel a lehetőséggel.

 

A szponzorációnak eddig főként bürokratikus akadályai voltak, ezt hivatott megkönnyíteni az új jogszabály. Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ-es képviselő, a törvénymódosítás kezdeményezője arról számolt be lapunknak, hogy a napokban a gyakorlatban is életbe lépett a törvény, amely megújítja a civil szervezetek szponzorációját. Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa – aki korábban a sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC sportklub vezetőjeként megtapasztalta, milyen nehézkes a sportegyesületek finanszírozása – úgy módosította a vonatkozó törvénykezést, hogy a profitadót vagy mikrojövedelmi adót fizető vállalkozások egy formanyomtatvány benyújtásával átirányíthatják befizetett adójuk egy részét valamely nonprofit szervezetnek.

Miklós Zoltán érdeklődésünkre elmondta: bár törvénykezdeményezését már tavaly elfogadta a parlament, annak életbe lépéséhez szükség volt arra, hogy a pénzügyminisztérium megalkossa az alkalmazáshoz szükséges módszertant és formanyomtatványt. A napokban végre megjelent az Országos Adóhatóság (ANAF) elnökének 2022/1679-es számú rendelete – amely megtalálható a www.anaf.ro honlapon –, és ezzel jóváhagyták a cégek jövedelemadójának átirányításához szükséges 177-es számú formanyomtatványt.

A gazdasági szakpolitikus szerint a cégek adófelajánlásukat az előző év utolsó adónyilatkozata benyújtását követő 6 hónapon belül adhatják be az adóhatósághoz. Eszerint a cégeknél tavalyról bent maradt, szponzorációra szánható összegeket már idéntől át lehet irányítani valamely nonprofit szervezetnek. Ugyanakkor fontos az, hogy a vállalkozások év közben továbbra is szponzorálhatnak, ám ha valaki elővigyázatosságból az általa felajánlható keretösszegnél kevesebbet költött, a különbözetet az említett 177-es számú formanyomtatvánnyal felajánlhatja valamely civil szervezetnek. Ahhoz, hogy az adófelajánlás a támogatott szervezethez kerüljön, szükséges, hogy az adóhatóságnál be legyen jelentkezve a nonprofit szervezetek nyilvántartásába.

Miklós adatigénylésére a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal arról tájékoztat, hogy tavaly a háromszéki kis és közepes vállalkozások 73,2 millió lejt fizettek profit- vagy mikrojövedelmi adóként az államkasszába, így a szponzorálásra szánható alap megyénkben közel 15 millió lej volt, ám ebből mindössze 2,6 millió lej került felhasználásra. Remények szerint az egyszerűsített szponzorációs módszer bevezetésével több pénz kerül civil szervezetekhez. „A cégek az új és egyszerű módszerrel évente, országos szinten több százmillió lejjel támogathatják a kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket” – összegzett a háromszéki politikus.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük