Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Zűrzavaros villanyszámlák

Zűrzavaros villanyszámlák Gazdaság

Az energiaárak emelkedése és az állami kompenzáció keretébe való beleférés okozta félelmet fokozza, hogy az elmúlt időszakban rendkívül zűrzavarosan érkeznek a villanyszámlák. Olvasóink visszajelzései alapján van, aki legutóbb májusban kapott számlát, de a jelenség általános, jellemzően 2–3 hónapos a késlekedés. „Bosszantó a helyzet, hiszen nem mindegy, hogy havonta fizetünk számlát, vagy egyszerre kell kifizetni egy nagyobb összeget” – panaszolta el olvasónk.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt években a háztartási fogyasztóknak rendszeresen, havonta megérkezett a villanyszámla, ám idén káoszba fulladt az egész rendszer. Vannak, akiknek nyáron nem érkezett egyetlen számla sem, majd augusztusban, szeptemberben egymás után kaptak 2–3 számlát is, sőt, olyan is előfordult, hogy a megszokott átlagos érték akár dupláját is kiszámlázták, majd kaptak a szolgáltatójuktól egy mínuszos számlát is. Fokozta a zűrzavart, hogy a térségünkben tevékenykedő villanyszolgáltató az elmúlt hetekben minden fogyasztójának kiállított egy alig néhány banis számlát. Sokan azt hitték, hogy a korábban túlszámlázott összeg miatt kaptak egy kiigazított, kisebb értékű számlát, valójában viszont a szolgáltató a „zöld tanúsítvány” tavalyi elmaradásait hajtja be. Olvasónk elmondta: be szerette volna fizetni a 0,8 banis számlát, ám nem sikerült, mivel ilyen kis összeget nem lehet bankkártyával kifizetni.

A villanyszolgáltatók nem segítenek a káoszban való eligazodásban sem, hiányosan működnek a problémakezelő rendszereik, hiszen a fogyasztók legtöbbször hiába hívják a telefonos ügyfélszolgálatot, ahol gyakran hosszú várakozás után sem válaszol senki. A cégek a személyes konfrontáció helyett inkább azt szorgalmazzák, hogy a honlapjaikon lévő ügyfélkapcsolati űrlap kitöltésével nyújtsanak be panaszt vagy kérjenek eligazítást.

Hová tűntek a számlák?

– A sok hónapos késéssel kiállított villanyszámlák oka, hogy minden vonatkozó törvénymódosítás után a szolgáltatóknak át kell írniuk a számlázási programjaikat – magyarázta Nagy-Bege Zoltán. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint a villanyvállalatoknál automatikusan történik a számlázás, ehhez számítógépes programokat használnak, ám minden törvénymódosítás után át kell állítaniuk a szoftvereket. Ez mind csúszást eredményez a rendszeres számlázásban, és megjelenhetnek nagyobb összegek, különösen akkor, ha nem egy hónapra hanem másfél–két hónapra egyszerre állítják ki a számlát. Nagy-Bege Zoltán szerint az idei esztendő rémálom volt ilyen szempontból, hiszen év eleje óta rendszeresen változott a szabályozás, ami az energiaárak kompenzációjára és befagyasztására vonatkozik.

Mit tehetünk?

A szakértő szerint a fogyasztóknak elsősorban alaposan meg kell nézniük a számlákat, hogy azok milyen időszakra vonatkoznak, az áram mennyiséget a becsült vagy leolvasott fogyasztás alapján számlázták-e, alkalmazták-e az államilag szabályozott árplafont és a fogyasztó jogosult-e állami kompenzálásra. Ha mindezt összevetve úgy érzik, hogy nem megalapozott a kiszámlázott árammennyiség, akkor elsőként a szolgáltatónál kell panaszt benyújtani, de ajánlott az árszabályzó hatóság www.anre.ro oldalán is panaszt tenni. Arra vonatkozóan, hogy ne csak két-három havonta érkezzen villanyszámla, azt tanácsolta, hogy szerződéskötéskor vagy megújításkor kérjék a szolgáltatójuktól, hogy kössön úgynevezett fogyasztási egyezményt (convenție de consum), amelyben az elmúlt évek átlagfogyasztása alapján meghatároznak egy mennyiséget, amit a szolgáltató akkor is kiszámláz, ha éppen nem olvasta le a villanyórát.

Fotó: romaniatv.net

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 28., 7:45
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Mese a Bege ur szovege. Szamtalan online jelentest tettem es megse szamlaznak,kuldik emailba sok semmi dumat,hogy kivizsgalas alatt a panaszom,hiabab jelentek Auticitiret,azt se hajlandok kiszamlazni. Kertek kuldjek fenykepet a villanyorarol,ugyse szamlaztak.Olvasni se jarnak a szamlan feltuntetett idoben. Fel eve szamlam nem jott !

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 28., 11:51
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nekünk 0,03 banis számla jött a zöld tanúsítványra. Két oldal +a nyomtatás +a boríték és a postázás. Nagy biznisz ez! S mindenhol azt halljuk legyünk zöldek, sporoljunk papírral meg mindennel. Rájuk ez nem vonatkozik?