Felhívás!

Kiszámíthatatlan üzleti élet

Kiszámíthatatlan üzleti élet Gazdaság

A folyamatos adóügyi törvényváltozások kiszámíthatatlanná teszik a hazai vállalkozói életet, mutatott rá Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó Romániát képviselte a Budapesten szervezett Adózás Európában című nemzetközi konferencián, ahol a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete meghívására magyarországi, romániai, ciprusi, csehországi, szerbiai és szlovákiai szakértők ismertették országuk adórendszerét.

Debreczeni László szerint a konferencia résztvevőit megdöbbentette a romániai rendszer kiszámíthatatlansága, hiszen a hazai adótörvénykönyvet három és fél éve fogadták el, azóta 40 alkalommal módosították, ebből 15 alkalommal az elmúlt egy évben. A legutóbbi módosítás múlt pénteken történt, sorolta a sepsiszentgyörgyi adószakértő, aki szerint mindez annak ellenére zajlik, hogy a törvény kimondja: az előreláthatóság elve alapján év közben nem lehet új adót bevezetni, vagy a meglevőt módosítani, a módosítás legkevesebb hat hónappal az életbe lépése előtt meg kell jelenjen a Hivatalos Közlönyben. Ezzel szemben az elmúlt évben havonta akár többször is változott az adótörvény, és a módosítások nagy része rögtön, vagy a következő hónap elejétől életbe is lépett. A romániai helyzet éles ellentéte a ciprusi gyakorlat, mondta Debreczeni László, ahol az elmúlt két évben egyszer sem módosították az adótörvényt.

Nem áll jól Románia az adóhivatal digitalizációja terén sem, hiszen az ANAF oldalának alig egymillió használója van, és az akadozás miatt azokat sem tudja rendesen kiszolgálni, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi adószakértő, aki emlékeztet, hogy az adóhivatal 70 millió eurós hitelszerződést kötött informatikai rendszere fejlesztésére, ebből 18 millió eurót költöttek el, de kevesebb mint felét valós IT-fejlesztésre, a többit pedig tanácsadásra, a maradék összeget nemrég visszamondták. Debreczeni szerint visszás, hogy az ország legkisebb boltja is fel van szerelve elektronikus kasszagépekkel, amelyek viszont offline működnek, a cégek minden hónapban adathordozón viszik be a pénzügyre a mérleget, mivel az ANAF rendszere nem képes valós időben fogadni a pénztárgépek által szolgáltatott adatokat. A rendszer lényege ugyanis az lenne, hogy az adóellenőr a bolt előtt megállva láthassa, amint zajlik egy adás-vétel, és táblagépén ellenőrizni tudja, hogy a tranzakció megjelent-e a rendszerben.

Debreczeni László pozitívumként értékelte, hogy az ANAF 18 millió eurós pályázatot nyert, amiből 2021 végéig olyan online rendszert építenek ki, amely révén a nagy adófizetők minden tranzakcióját elektronikusan ellenőrzik, a program azonnal kiszűri a hibákat, így nem kell a helyszínen vizsgálódjanak.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.