Felhívás!

Kiszámíthatatlan a rendszer

Kiszámíthatatlan a rendszer Gazdaság

Az adófizetők, vállalkozók, adószakértők is csak kapkodják a fejüket, annyira követhetetlenek a romániai adóügyi változások. Az országban huszonhétszer (!) változott az adótörvénykönyv miután idén március 17-én a koronavírus-járvány miatt életbe lépett a sürgősségi állapot. Csak az elmúlt két hétben négyszer változtatták meg az adótörvénykönyvet, mutatott rá Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint a folyamatos változtatás kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot okoz, mindez csökkenti a gazdasági mentőcsomagok hatékonyságát, és elriasztja a befektetőket.

 

Debreczeni László úgy véli, a gazdasági mentőcsomagokhoz köthető adóügyi változások hasznosak, ám gond, hogy nem voltak kiszámíthatóak. A kormány nem adott lehetőséget az adófizetőknek, a vállalkozóknak a tervezésre, hanem negyedévről negyedévre „tűzoltó módszerrel” cselekedett. Példaként említette, hogy a járványhelyzet és a korlátozó intézkedések miatt a kormány december 25-ig felfüggesztette az adóbefizetési kötelezettségeket, tehát mindaddig nem számolnak késedelmi és büntetőkamatot a be nem fizetett adó után. December 25-e után pedig lehetőség van arra, hogy a felhalmozott adótartozást egyszerűsített módszerrel átütemezzék, vagyis egy év alatt részletekben fizessék be az államkasszába, ezért nem kell garanciát adjanak és kedvező, napi 0,01 százalékos kamatot számolnak. Mindez hasznos hitelkonstrukciónak számít, mert a vállalkozó az adóra szánt pénzt arra használhatja, amire éppen szüksége van.

A szépséghiba, hogy a járvány kitörése óta már háromszor hosszabbították meg az adóbefizetési kötelezettségek felfüggesztését, és minden esetben csak az utolsó pillanatban hozták meg a döntést. Például, amikor június 25-én lejárt a határidő, az újabb hosszabbítás aznap jelent meg a Hivatalos Közlönyben, anélkül, hogy korábban jelezték volna azt az érintett vállalkozók megnyugtatására.

Debreczeni László szerint a vállalkozónak az jelent hatékony segítséget, ha tervezni tud, előre kiszámolja mennyi fizetésadót, illetéket, jövedelemadót, áfát kell befizetnie az államkasszába, és tudja, ha ezt decemberig nem teszi meg, mekkora pénzkeretet jelent számára, mit tud abból megoldani, illetve ki tudja számolni, ha elhalasztja az adói befizetését, akkor miként tudja azt 12 hónap alatt kedvezményes kamattal, részletekben törleszteni.

Az adószakértő megjegyezte, a román kormánnyal ellentétben a magyar kormány még márciusban, amikor a korlátozó intézkedések miatt minden tevékenység kezdett leállni, nem csak arra keresett megoldásokat, hogy mi történik a leálló cégekkel, hanem arra is, miként tudják segíteni az újraindulásukat. Debreczeni szerint a román kormány kiszámíthatatlan adópolitikája nemcsak a hazai vállalkozások életét nehezíti meg, hanem elriasztja a külföldi befektetőket is. Ha ugyanis egy befektető azt látja, hogy idén milyen gyakran és milyen sokszor módosult az adótörvénykönyv, biztosan továbbáll, hiszen nem tud előre tervezni, és nem kockáztatja a pénzét. „Romániának következetesnek kell lennie, ahhoz, hogy nemzetközi szinten is komolyan vegyék”, summázott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.