Felhívás!

Nehezen vonhatók felelősségre

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) képtelen kordában tartani a biztosítótársaságokat, a tőzsdét és nyugdíjpénztárakat, hiszen az elmúlt időszakban sorozatban veszítette el a döntései ellen indított pereket.

Az economica.net gazdasági portál szerint az elmúlt két-három évben a pénzügyi felügyelet szinte minden határozatát megtámadták, és a bíróság majdnem minden esetben a felpereseknek adott igazat. Ez azt jelenti, hogy a hatóság gyakorlatilag elveszíti ellenőrző szerepét, amit többek között akkor kellene gyakoroljon, ha például a biztosító társaságok nem fizetik ki a károsultakat, illetve nem rendelkeznek elegendő tőkével vagy pénztartalékkal. A felügyelet gyakorlatilag képtelen arra, hogy meggyőzze az igazságszolgáltatást a döntései törvényességéről. A gazdasági portál szerint további gondot jelent, hogy a pénzügyi felügyelet munkatársait is perekkel fenyegetik azok, akiket felügyelet alatt kellene tartaniuk és a hatóság nem biztosítja alkalmazottai számára a jogi képviseletet.

Elemzők szerint, több mint hatmillió kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) és további közel 16 millió más jellegű biztosítás van érvényben Romániában. Mindezek értéke duplája a romániai banki letétek értékének, és háromszorosa a banki hitelek értékének. Az, hogy a pénzügyi felügyelet sorozatosan veszíti el a pereket, a biztosító társaságok ügyfeleinek millióira lehet negatív hatással, magánszemélyek, cégek juthatnak abba a helyzetbe, hogy nem kártalanítja őket a biztosító, vagy a kártalanítás csak részlegesen, esetleg a törvényes határidő után történik meg. A vesztes perek többsége egyébként éppen a felügyelet által kiszabott büntetések megsemmisítésére vonatkozik, amelyeket azért rótt ki az ellenőrző hatóság, mert a biztosító társaságok nem kezelték megfelelően a kárpótlási kéréseket, vagy nem volt elegendő tartalékuk a károk megtérítésére.

Biró Albin biztosítási szakértő szerint az a gond, hogy a biztosítási piac, a tőzsde és a nyugdíjpénztárak felügyeletéről meghozott törvények értelmezhetetlenek és ellentmondásosak, így egy ügyes ügyvéd bárkit meg tud vezetni. A kusza hazai törvénykezés oka, hogy Románia átvett néhány európai országban alkalmazott törvényt, ám azok nincsenek összhangban a hazai piac gyakorlatával. Például, miközben az európai országok többségében meghatározatlan időre kötik a kötelező gépjármű-biztosítást, hogy ezzel szavatolják a piac stabilitását, Románia féléves lejáratú kötvényeket is engedélyez. Biró Albin szerint az okozza a problémát, hogy a pénzügyi felügyelet működési szabályzata kaotikus és nincsenek egyértelmű törvények, melyek világos döntésekre adnának lehetőséget a felügyeleti hatóságnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.