Felhívás!

Két lejből egy lejt csinálnak

Két lejből egy lejt csinálnak Gazdaság

A Hargita megyei Tusnádfürdőn a diktatúra utolsó éveiben volt egy fiatalember, aki gúnyolódások célpontja lett amiatt, hogy a távoli Temesvár bolhapiacáról származó rágógumit fél áron értékesítette. Nem feláron, hanem fél áron.

Vonattal utazott a Bánságba, ott megvásárolta a nagy táskányi, hátizsáknyi rágógumit, és itthon főként  szórakozóhelyeken próbálta eladni. Ez viszont sem drágábban, sem “nullszaldósan” nemigen  sikerült, úgyhogy általában olcsóbban adta. A bevételből ismét “tért egyet”, míg aztán a pénzalapja teljesen kifulladt. Úgy maradt fenn a szóbeszédben, mint aki “két lejből egy lejt csinált”.

Harminc-harmincöt éves ugrás az időben, a pénzügyminisztérium hivatalos jelentését közölte a minap a román sajtó. Az elemzésből kiderül, jelenleg 220 teljesen állami tőkéjű cég és vállalat működik Romániában, és némelyikük gazdasági mutatói nagyon hasonlítanak a székely fiatalember “rágcsi csődjéhez”. A vajdahunyadi Energetikai Cégcsoportnál minden 1000 lejes bevétel 1796 lejbe került, a Román Vasúttársaság áruszállítási osztályán minden beinkasszált 1000 lejre 1124 lejt költöttek, a Tarom légitársaságnál 1000 lej – 1113 lej a költségarány, tehát szintén negatív. További példák a veszteséges működésre: Metrorex (bukaresti metró) 1000 lej – 1111 lej, Romaero (légforgalmi eszközök gyártása, karbantartása) 1000 lej – 1051 lej, Román Vasúttársaság 1000 lej – 1038 lej. Kisebb cégeknél vannak a felsoroltaknál kirívóbb példák.

A kimutatás pozitív oldala, a nyereséges állami cégek, vállalatok, társaságok élmezőnye annak alapján, hogy minden 1000 lejes bevételre mennyit költöttek (itt már nyereségről lehet beszélni): Repülőterek Országos Társaság bukaresti cégcsoportja 622 lej, Tengeri Kikötők Igazgatósága 720 lej, Hidroelectrica (villamossági nagyvállalat) 724 lej, Electrica (villamossági nagyvállalat) 724 lej, Romgaz (földgáz-kitermelő és szolgáltató) 776 lej, Nuclearelectrica (atomerőmű) 818 lej, Sókitermelési-feldolgozási Országos Társaság 840 lej, Román Lottótársaság 917 lej, Transgaz (medgyesi földgáz-szolgáltató) 951 lej, Román Posta 985 lej, Romatsa (légi forgalom) 987 lej, CNAIR (állami útügy) 998 lej. Az adatszolgáltatók és elemzők megjegyzik, némelyik szám változhat az utólagos kifizetések függvényében.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások