Felhívás!

Kedvezmény év végéig

A munkaadók jövő hónaptól év végéig adómentesen adhatnak 200 lejt a minimálbéren foglalkoztatott alkalmazottaiknak. Ez azt jelenti, hogy június 1-jétől 2550 lejről 2750 lejre emelhetik a bruttó minimálbért, anélkül, hogy a többletösszegre adókat vagy illetékeket kellene fizetniük.

A cégeknek nem kötelező megadniuk ezt az év végéig érvényes kedvezményt, amely első ránézésre azt kellene eredményezze, hogy a minimálbéren élők többek kapnak kézbe, ám a gyakorlatban ez inkább a jelenleg feketén kapott összegek törvényessé tételét eredményezné. A rendelkezés előnye, hogy kifehéríti a jövedelmeket – véli Debreczeni János sepsiszentgyörgyi adótanácsadó, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy kizárólag csak a minimálbéren foglalkoztatott alkalmazottaknak adhatnak a munkaadók adómentesen 200 lejt, a kedvezmény azokra nem érvényes, akik törvényesen többet keresnek. Az adószakértő szerint a vállalkozók kihasználják a lehetőséget, hiszen a 200 lej bekerül a fizetési költségek közé, így a vállalkozó nem kell zsebből kiegészítse a minimálbéren foglalkoztatott alkalmazottja fizetését.

Bong Vilmos, az Alfa Kartell Szakszervezet háromszéki elnöke szerint ezzel a gyakorlatban nem emelkedik az érintettek fizetése, legjobb esetben is csak az eddig feketén adott pénzeket fehérítik ki. Bong arra számít, hogy csak ritka esetben élnek a lehetőséggel a vállalkozók, és a segítségnek tűnő jogszabály hatása a nullához közelít, mivel rábízzák a munkaadókra, hogy megadja-e, vagy sem az adómentes pluszösszeget. A háromszéki szakszervezeti bizalmi szerint mivel a kedvezmény csak egy meghatározott időre érvényes, feltevődik kérdés, hogy mi történik miután lejár a hatálya, hiszen a válság miatt beszűkültek a munkaadók lehetőségei a béremelésre. Ha már nem lesz érvényben az adómentesség, visszavehetik a 200 lejt, és újra feketén adják azt ki, ám azt kockáztatják, hogy ez felkelti az ellenőrző hatóságok gyanúját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.