Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Johannis visszaküldte a parlamentnek az aranytartalék külföldi tárolását korlátozó törvényt

Johannis visszaküldte a parlamentnek az aranytartalék külföldi tárolását korlátozó törvényt Gazdaság

Klaus Johannis államfő visszaküldte a parlamentnek szerdán megfontolás végett azt a törvényt, amely drasztikusan korlátozza a román aranytartalék külföldi tárolását.

A képviselőház a jelenleg ellenzékben levő szociáldemokraták kezdeményezésére április végén fogadta el a jogszabályt, amelyet a jelenleg kisebbségben kormányzó liberálisok megtámadtak az alkotmánybíróságon. A taláros testület június végén úgy vélte, hogy a jogszabály a megfogalmazott kifogásokhoz képest nem ütközik az alaptörvénybe, így már csak Johannisnak kellett volna kihirdetnie, hogy hatályba lépjen.

A jogszabály szerint a Román Nemzeti Bank legfeljebb az aranytartalék 5 százalékát tarthatja külföldön. Románia jelenleg az aranytartaléka jelentős részét Londonban tárolja.

Az elnök azt kifogásolja, hogy a jogszabály megakadályozhatja a jegybankot alapvető feladatainak ellátásában, éspedig abban, hogy stabilan tartsa az inflációt, és ezáltal sérül a jegybank önállósága.

Az elnök szerint az aranytartalék külföldi tárolása elsősorban bizalmat jelent egy ország számára, amely így tárgyalásokat folytathat, hogy előnyösebb feltételek mellett jusson kölcsönhöz. Az elnök szerint a jogszabály nem veszi figyelembe a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetet sem.

Romániának csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 21., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Johannis elnok ,a kulfoldi szabadkomuves csicskaja ! Es a roman arany, nem Londonban van garanciaba helyezve, hanem London egyik keruleteben , a City of Londonba, mely a szabadkomuvesseg fellegvara . Egy allam, az allamban ! A City of London-nak semmi koze nincs a Nagy Britannia-i kiralyi allamhoz. Ez egy kulon allam ,ugy mint a Vatikan Olaszorszagban. Innen iranyitjak, a vilag osszes szabadkomuves paholyat es bankjat, kiveve az amerikaiakat.

  • User
   Dátum: 2019. november 25., 14:54
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Kioktató a stílus, de van igazság benne. A nagyszebeni páholy hathatós segítségével lett polgármester majd elnök. Úgy-e azt senki sem hiszi hogy különben egy szász lehetne Románia elnöke? Mivel jól teljesített, lásd a sok védelmi kiadást, most újrázhat is.

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 12:13
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ezt csak azert meseltem el nektek, hogy egyesek abban a tevhitben ringatjak magukat, hogy a roman arany jo helyen, megbizhato emberek kezeben, a Nagy Britanniat vezeto kiralyi csalad garanciaja alatt van orizve. Nem gyerekek. A City of London ,az nem Nagy Britannia. Es miert helyeztek el oda?! Azert, hogy stabilan tartsa az inflaciot ?! Melyik inflaciot ?! Azt amelyiket ,onnan ,a City of London-bol mestersegesen ideznek elo. Es meg mit mond, hogy megbizhato kolcsonokhoz jusson ezaltal Romania. Hat ez is a lenyege az egesznek. Adnak majd ok olyan kolcsonoket, olyan kamattal, hogy a budos eletbe nem fogja tudni visszafizetni ez az orszag nekuk, aztan majd ok onnan egyet legyintenek erre, es azt mondjak, sebaj gyerekek, ha nem tudtok fizetni, akkor mienk marad a 104 tonna arany. Egyebkent ha odaadtatok ezt az aranyat nekuk “megorzesre”, akkor mar most elkonyvelhetitek, hogy ezt az aranyat elvesztettetek orokre, hiszen erre megy ki a pajszosok jateka. Latjatok, igy lehet munka nelkul meggazdagodni (nekuk !), es a hulyeknek mint Romania (nekunk !), kemeny munkaval es igahuzassal eladosodni es leszegenyedni !

  • User
   Dátum: 2019. november 21., 13:46
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Hagyjad mar ezt a kioktato stilust,meg ezt a Pesti szlenget “gyerekek” erre meg “gyerekek ” arra. Te honnan a 3.14csabol vagy ilyen okos,hogy te “Meselj” nekunk?

  • User
   Dátum: 2019. november 21., 22:52
   ÉRTÉKELÉS: 2

   van elég dák arany Devebal idejéből csak el van rejtve…tele van a utub ilyen mesékkel…és akkor meg te is mesélsz?ki vagy te olyan nagy szakértő ,hogy itt néhány mondatban elmeséld nekünk buta traktoristáknak ,hogy mennyi a 2×2.A dolog sokkal bonyolultabb ,mint ahogy elmesélted
   .És akkor mesélj a németekről is…honnan hozták haza az Au tartalékukat?miért is

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 17:12
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Azert megsem szolithatlak tahokamnak, mert akkor meg jobban folkapod majd a vizet. Na eriggy szepen vissza a traktorod melle, mert ott a helyed. Egyebkent, miert nem meselsz te valamit ezzel a cikkel kapcsolatosan, ha te olyan okosnak tartod magad ?

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 22:56
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Minden nap találnak dák kincseket….Decebal híres elrejtett kincseiből!tele.van a utube ilyen mesékkel?meg lehet mézni!tedd fel te is.a mesédet szájtátva hallgatjuk és nézzük majd!