Hirdetés
Hirdetés

Donald Tuskot választották az Európai Néppárt elnökének

Donald Tuskot választották az Európai Néppárt elnökének Külföld

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esi tisztújító kongresszusán, Zágrábban.

Hirdetés
Hirdetés

A lengyel politikust 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, ő volt az egyetlen jelölt. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét.

Tusk azt ígérte, az EPP elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért. Mint mondta, öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája.

“Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség” – hangoztatta.

A kétnapos kongresszusnak több mint 40 országból 2000 résztvevője van. Az eseményre több miniszterelnök és államfő is érkezett, többek között Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bbizottság következő elnöke.

A kongresszus csütörtökön tíz alelnököt is választ, amelyre 12 jelölés érkezett: David McAllister (Németország), Helen McEntee (Írország), Siegfried Mureșan (Románia), Averof Neofytou (Ciprus), Petteri Orpo (Finnország), Franck Proust (Franciaország), Paulo Rangel (Portugália), Ivan Stefanec (Szlovákia), Antonio Tajani (Olaszország), Esther de Lange (Hollandia), Mariya Gabriel (Bulgária) és Johannes Hahn (Ausztria) személyében.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

Johannis: mind jobban eltűnik a kelet és nyugat közötti szakadék

Klaus Johannis államfő üdvözölte szerdán, hogy Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt az Európai Néppárt (EPP) elnökévé választották, és úgy vélte: ez azt mutatja, hogy mind jobban eltűnik a kelet és nyugat közötti szakadék.

”Ez egy premier, egy nagyon szép premier. Nagyon jól ismerem Donald Tuskot, és nagyon örülök, hogy nagy többséggel választották meg. Az a tény, hogy az EPP-nek először van kelet-európai elnöke, nyilvánvalóan azt mutatja, hogy az EPP-ben jelentős nyitottság van – mondjuk úgy – az Európai Unió új tagjai iránt. Ez örömmel tölt el bennünket, és egyértelmű jele annak, hogy mind jobban eltűnik a kelet és nyugat közötti szakadék, hisz mi is azt akarjuk, hogy nőjön az életszínvonal és a román társadalom elérje a régi EU-s tagországok társadalmának érettségét” – mondta a román államfő, amikor megérkezett az EPP csúcstalálkozójára, amely a páneurópai politikai család kongresszusának első napját zárta.

Kelemen: először választottunk egy közép-európai országból elnököt az Európai Néppárt élére

Olyan elnököt választottak az Európai Néppárt (EPP) élére, aki ismeri a kelet-európai régió problémáit – nyilatkozta szerda este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, miután a párt zágrábi kongresszusán Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt választották elnöknek.

“Először választottunk egy közép-európai országból elnököt az Európai Néppárt élére! A lengyelországi Donald Tusk ismeri a régió problémáit. Bízom benne, hogy nyitott és megértő vezetője lesz az ernyőszervezetnek, amely nagyon határozottan meg tudja különböztetni magát mind a szocialistáktól, mind a liberálisoktól. Abban is bízom, hogy Donald Tusk a Minority SafePack-et, az őshonos kisebbségek védelmét támogatni fogja, ahogy ezt tette eddig is” – idézi Kelement az RMDSZ közleménye.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük