Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jelentősen megnőtt idén a romániai só exportja

Jelentősen megnőtt idén a romániai só exportja Gazdaság

Jelentősen növekedett idén a romániai só exportja a közép- és kelet-európai piacon, nevezetesen Magyarországon, Szlovákiában, a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban – közölte kedden a Salrom Országos Sóipari Társaság. A vállalat 2022-ben a belföldi piacra szánt termelését is több mint 100.000 tonnával növelte a korábbi években szállított mennyiségekhez képest.

A Salrom tájékoztatása szerint a társaság idén a donbászi sóexport megüresedett helyét is átvette a közép- és kelet-európai piacon.

Magyarország idén 200.000 tonna sót rendelt hóeltakarításra, amelyért 10,2 millió eurót fog fizetni. A Magyarországra irányuló teljes sókivitel 2022-ben meghaladja a 27 millió eurót, ami 10 millió euróval több, mint 2021-ben.

Jelentősen nőtt 2022-ben a Szlovákiába irányuló sóexport is: több mint 82.000 tonnát vásárolnak Romániából, azaz négyszer többet, mint 2021-ben. A romániai só külföldi értékesítésének növekedése a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban is érzékelhető – derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatásból.

A Salrom több mint 100.000 tonnával növelte a hazai piacra szánt termelést a korábbi években szállított mennyiségekhez képest, ami a bevételek megduplázódásához vezetett. “Két, sőt három műszakban dolgozunk, hogy eleget tudjunk tenni az aláírt szerződéseknek” – nyilatkozta Dan Dobrea, a társaság igazgatója.

Nyilvántartásuk szerint 2022 júliusának végéig több mint 700.000 látogató fordult meg a társaság öt turizmusra kialakított bányájában; az idegenforgalmi tevékenység 26 millió lejt hozott a Salrom kasszájára az év első felében.

A Salrom Országos Sóipari Társaság Románia egyetlen sókitermelő vállalata, körülbelül 1500 alkalmazottat foglalkoztat. A társaság részvényeit 51%-ban a román állam birtokolja a gazdasági minisztériumon keresztül, a többi részvény a Tulajdonalap (Fondul Proprietatea) birtokában van.

(forrás: Agerpres, fotó: Veres Nándor)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.