Felhívás!

Járvány által megtépázott textilipar

Súlyosan érintették a koronavírus-járvány és a szigorító intézkedések Háromszék egyik húzóágazatát és legnagyobb munkaadóját, a textil- és készruhaipart. Az ágazat munkáltatói szövetségének elnöke, Mihai Păunescu szerint a járványhelyzet és a kialakuló gazdasági válság hatására akár 80 százalékkal is csökkenhet a cégek forgalma, és 40 százalékkal az alkalmazottak száma.

Romániában 8335 textilipari vállalkozás működik, összesen 154.000 alkalmazottat foglalkoztatnak; tavaly 17,3 milliárd lejes forgalmat valósítottak meg. Pesszimista forgatókönyv szerint az ágazatban százezer alá csökkenhet az alkalmazottak száma.

Ezt erősíti meg az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felmérése, miszerint a járványhelyzet egyik nagy vesztese Romániában a textilipar, hiszen márciusban 54,3 százalékkal esett vissza az eladás februárhoz képest. Dobra László, a fél évszázados múltra visszatekintő kézdivásárhelyi Secuiana nadrággyár vezérigazgatója arról számolt be, hogy két hét leállás után újrakezdték a termelést, amely mostanra 25-30 százalékkal csökkent, ám az a félő, hogy az ősz folyamán további visszaesés következik.

A Secuiana gyár termelésének több mint a felét Romániában értékesítik, azokat saját üzletekben is forgalmazzák. Gond az, hogy az üzletek bezártak, az eladás megszűnt, mutatott rá Dobra László. Hozzátette: az újraindulás után teljes kapacitással varrják az őszi-téli kollekciót, és két hónapra vannak megrendeléseik, de nem tudják, mi lesz utána. Az igazgató az őszi időszaktól tart, amikor a tavaszi-nyári kollekciót kellene gyártaniuk. Ha viszont az idén üzletekbe kiszállított áru nem fogy el, akkor félő, hogy ügyfeleik visszamondják az újabb rendeléseket. Dobra László attól is tart, hogy ha az emberek jövedelme csökken, akkor többek között a ruhán fognak spórolni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.