Felhívás!

Energetikailag önfenntartó irodaház épül

Energetikailag önfenntartó irodaház épül Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön, az Olt utca elején, a „tükörpalotával” átellenben épül Kelet-Európa első olyan irodaháza, amelynek közel nulla az energiaigénye, és csúcstechnológiás informatikai eszközökkel szerelik fel, modern és zöld munkateret alakítanak ki informatikusok számára. Bécstől keletre ez lesz az első energetikailag önfenntartó, passzív irodaház.

Az innovatív irodaház két fiatal sepsiszentgyörgyi vállalkozó, Debreczeni László és Bihari Béla beruházása, amit 1,7 millió euróból valósítanak meg, ebből 1 millió euró európai uniós finanszírozású. Debreczeni László elmondása szerint az építkezés 60 százaléknál tart, helyi tervezőkkel és kivitelezőkkel dolgoznak, akiknek köszönhetően sikerült olyan épületet megálmodni, amely egy független minősítő intézettől, német standard alapján már megkapta az energetikailag passzív ház előminősítést.

Bihari Béla informatikai vállalkozó szerint ebben az ágazatban a humán erőforrás a legnagyobb érték, ezért szeretnének vonzó munkateret biztosítani programozóknak, ami hozzájárul, hogy kompromisszumok nélkül, itthonról dolgozzanak nemzetközi projektekben. A beruházó Gnome Design testre szabott, ipari informatikai szoftverek fejlesztésével foglalkozik, de bioinformatikai kutatási projektje is van a Horizont 2020 program keretében. A jelenlegi 20 fős csapatot szeretnék 50 főig bővíteni a következő tíz évben.

Török Áron, a passzív irodaház tervezője szerint a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy kis területre és a város egy történelmi utcájába tervezzenek olyan 21. századi épületet, amely beleilleszkedik az alacsony építésű utcaképbe, emellett vonzó módon lásson el sok funkciót, és a tetőtéren zöld teraszt is magába foglaljon. Varga Szabolcs épületenergetikai mérnök szerint térségünkben is épültek már energetikailag passzív magánházak, ám a sepsiszentgyörgyi lesz Bécstől keletre az első ilyen irodaház, amely megoldásaiban a jövőbe mutat. A rendkívül precíz illesztésű épületben a téli fűtést az üvegfelületeken bejutó szoláris energia biztosítja, de hozzájárul a számítógépek és a dolgozók által kibocsátott hő is. A nyári hűtést pedig fényvisszaverő és szellőztető rendszerrel biztosítják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.