Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Isărescu: amikor a gazdaság magától is nőtt, tovább stimuláltuk

Isărescu: amikor a gazdaság magától is nőtt, tovább stimuláltuk Gazdaság

Amikor a gazdaság magától is nőtt, tovább stimuláltuk, hogy elérje a 7%-ot, pedig a 4-5% elegendő lett volna – állapította meg hétfői sajtóértekezletén Mugusr Isărescu, Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A jegybank kormányzója szerint így kevés eszköze maradt a hatóságoknak, hogy közbelépjenek egy várható hanyatlás esetén, mi több, kénytelenek lesznek forrásokat megvonni.

„Amikor a gazdaság hanyatlik, akkor igen nehéz korrekciókat alkalmazni. Nem azért vagyok itt, hogy ijesztgessek, hanem azért, hogy bátorítsak. Az állami intézmények feladata, hogy megoldásokat találjanak” – mondta Isărescu.

Isărescu helytelennek minősítette azt a politikát is, hogy a bruttó hazai terméket (GDP) jórészt az importra alapozó fogyasztással növelték.

„Nem tartozom azok közé, akik úgy gondolják, hogy a választási ciklust a gazdasági ciklus szerint kell megadni. (…) Meg kell értenünk, hogy a politikai ciklusnak saját logikája van. A demokráciának ára van. Meg kell találni a gazdasági és a politikai ciklus közötti kompromisszumot” – hangoztatta a jegybank kormányzója.

Az BNR elnöke szerint a verseny és a versenyképesség két olyan fogalom, amelyeknek ki kell egymást egészíteniük, mert ezek kedvező hatással lehetnek a gazdaságra és a társadalomra.

Isărescu kifejtette: az egy főre jutó GDP értéke a Bukarest-Ilfov körzetben megközelíti a berlinit és meghaladja a lisszabonit, ám ennek ellenére a városi és vidéki térségek közötti eltérések súlyosbodtak, és ezt a problémát nem lehet elhanyagolni. Meglátása szerint ennek hátterében az áll, hogy megfelelő infrastruktúra hiányában a befektetők egyszerűen nem jutnak el az ország keleti részeire.

Mugur Isărescu részt vett hétfőn a Román Kereskedelmi és Iparkamara (CCIR) székhelyén a „Versenyképes környezet és versenyképesség a román gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban” témájú konferencián, amelyet a Versenytanács szervezett.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük