Hirdetés
Hirdetés

Ideiglenes energiaár-kompenzációt vezettek be a lakossági fogyasztók számára

Ideiglenes energiaár-kompenzációt vezettek be a lakossági fogyasztók számára Gazdaság

Állami támogatással ellensúlyozzák a következő fűtésszezonban a villanyáram és a földgáz drágulását a lakossági fogyasztók számára: erről hétfői ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

Azok a lakossági fogyasztók, akik havonta 30 és 200 kilowattóra közötti villamos energiát használnak el, 21 banis árkompenzációban részesülnek kilowattóránként, attól függetlenül, milyen tarifával vásárolják az áramot. A kompenzáció a november 1-től március 30-ig terjedő öt hónapos időszak villanyszámláiban jelenik majd meg, tehát az érintett fogyasztóknak nem kell ezt külön kérvényezniük, hanem a kompenzáció összegével kisebb számlát fognak kapni – magyarázta a kormányülést követő sajtóértekezleten Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Hozzátette: jelenleg a román piacon a legalacsonyabb energiaár 68 bani kilowattóránként, a kompenzáció ettől a referenciaártól indul, vagyis erre a szintre hoz minden olyan villanyszámlát, amelynél az eltérés nem nagyobb 21 baninál.

Popescu szerint ezzel arra akarják bátorítani a fogyasztókat, hogy átiratkozzanak az alacsonyabb tarifákkal dolgozó szolgáltatókhoz. Romániában ugyanis a tavaly végrehajtott energiaár-liberalizálás nyomán a lakosság mintegy fele kötött szabadpiaci szerződést.

A földgáz esetében 25 százalékos árkompenzációt vezetnek be a következő öt hónapra azok számára, akik ebben az időszakban havi 20 és 200 köbméter közötti gázmennyiséget fogyasztanak. A földgáznál a megawattóránként 125 lejes referenciaár feletti részt kompenzálják.

A kormány azzal számol, hogy a villanyáram és a földgáz drágulásának ellensúlyozása 1,3 milliárd lejes többletterhet jelent a költségvetésnek.

Az energiaügyi miniszter szerint az árkompenzáció 5,2 millió háztartási áramfogyasztót (a lakosság 55 százaléka), illetve 2,2 millió háztartási földgázfogyasztót (a hálózatba kötött 3,6 millió háztartás csaknem kétharmada) érinti.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 5., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak azt nem írják,hogy a 68 bani az Áfás értek-e avagy sem???Nem mindegy mert az emberek zöme nézi,hogy melyir ár kedvezőbb,aztán mikor a számlát megkapja akkor rájön,hogy átverték.

 • User
  Dátum: 2021. október 5., 20:38
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Erdekes egy ar kompenzacio , melyik lakas kerul bele a 200 kobmeter plafonba amikor a gazora telen ugy forog hogy szokik le a falrol !!! “EZ AMOLYAN NESZE SEMMI FOGD MEG JOL ” ROMAN POLITIKA!