Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Házkutatást tart a DIICOT a Gazprom romániai leányvállalatánál

FRISSÍTVE: Házkutatást tart a DIICOT a Gazprom romániai leányvállalatánál Gazdaság

Hétfőn reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) egyik ügyészének irányításával házkutatásokat tartottak a NIS Petrol vállalathoz tartozó több bukaresti és temesvári lakcímen, illetve a vállalat alkalmazottainál is, kémkedés gyanújával – írja a Vocea Timișului beszámolója nyomán a Digi24.ro.

Az első információk szerint a déli órákban öt temesvári és három bukaresti magáncímen tartottak házkutatást.

A DIICOT-on belüli források megerősítették, hogy megalapozott gyanú merült fel, miszerint a talaj minőségéről szóló, szolgálati titoknak minősülő érzékeny dokumentumok egy sorát harmadik személyeken keresztül továbbítottak egy külföldi titkosszolgálatnak.

 A SC NIS Petrol SRL Románia az orosz Gazprom óriásvállalat egyik leányvállalata.

FRISSÍTÉS: Megerősítette az információkat a DIICOT

A házkutatásokat követően nyolc személyt hallgattak ki hétfő este a DIICOT-nál.

Közleményük szerint az összesen kilenc házkutatás egy részét egy multinacionális vállalat székhelyén és munkapontjain tartották. Ezek nyomán az ügyészek lefoglaltak több dokumentumot és adathordozót, majd kihallgattak nyolc személyt.

A kihallgatott személyek közül négyet (köztük külföldi állampolgárokat) szolgálati titoksértéssel és számítógépes adatok jogosulatlan továbbításával gyanúsítanak. Mindannyian egy multinacionális vállalat alkalmazottai.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak a kőolajkitermelést szabályozó törvényt megszegve nem nyilvános információkat továbbítottak Románia ásványkincseiről a multinacionális cég szerbiai leányvállalatának.

FRISSÍTÉS 2: A szerb elnök is reagált

Az Adevărul lap szerint a NIS Petrol 2008 óta végez próbafúrásokat a Bánság romániai részén, Csanád, Óbesenyő, Valkány, Óbéb, Nagyősz, Máriafölde, Nagykomlós, Kisősz és Nagyszentmiklós térségében, az olaj- és gáztartalékokról szerzett információkról azonban – törvényes kötelezettségét megszegve – nem tájékoztatta a román hatóságokat, hanem a megszerzett adatokat „Belgrádba és vélhetően Moszkvába” juttatta.

A lap a Euronews szerbiai adására hivatkozva a szerb államfő reagálását is idézte. A migrációról rendezett magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón részt vevő Aleksandar Vucic szerb elnök a budapesti sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy a „kémtörténetnek” nincs köze az energiaháborúhoz, viszont újabb ürügy lesz arra, hogy egyesek ismét fegyelmezni próbálják az engedetlennek tartott Szerbiát.

Vucic nem zárta ki a NIS „bűnösségét”, de szerinte „ott főleg oroszok vannak”, és biztos abban, hogy nem szerb állampolgárokról van szó.

„A NIS egyik leányvállalatát vádolják kiszivárogtatással vagy hasonlóval. Már csak ez hiányzott nekünk! Most aztán magyarázzuk meg, hogy ennek semmi köze a szerb államhoz, amikor a világon mindenütt arról fognak szólni a hírek, hogy a belgrádi NIS-ről van szó” – méltatlankodott a szerb elnök.

(forrás: Digi24.ro/Agerpres/MTI, fotó: nisgazprom.rs)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük