Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harminccal hajtani

Lakott területeken legtöbb 30 kilométer óránkéntire csökkentené a sebességkorlátozást az Európai Parlament (EP), amelynek az a célja, hogy 2050-re megszüntethessék a halálos közúti baleseteket az Európai Unióban.

Az EP állásfoglalása emlékeztet, hogy évente 22.700-an halnak meg, 120 ezren pedig súlyosan megsérülnek az unió útjain. Az utak Svédországban a legbiztonságosabbak, ahol egymillió lakosra 18 halálos baleset jut, míg Romániában jelentették a legmagasabb halálozási arányt, 85 halálos balesetet egymillió lakosra vetítve. Az uniós átlag 42 halálos baleset millió lakosonként.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Parlament állásfoglalásával párhuzamosan Brassó közlekedési bizottsága a napokban megszavazta, hogy a történelmi belvárosban 30 kilométer/órára csökkentik a kötelezően betartandó sebességet. Brassóban álló radarokat szerelnek fel, és így felügyelik a korlátozás betartását. Az intézkedés viszont megosztó, hiszen szakemberek szerint igaz ugyan, hogy a kisebb sebesség biztonságosabb, ám a hazai városokban ez elkerülhetetlenül torlódásokhoz, dugókhoz vezetne.

Dobra Csaba, a sepsiszentgyörgyi Doma Drive autósiskola tulajdonosa emlékeztet: az országban már van példa, hogy drasztikusan korlátozták a sebességet, ám az intézkedés visszaütött, mert a türelmetlen sofőrök elővigyázatlanul előztek, és ez balesetekhez vezetett. A közlekedési szakértő szerint a problémára a terelőút-építés lenne a megoldás, hiszen ki kell vezetni a városokból az áthaladó és a teherforgalmat, hogy ne alakuljanak ki torlódások, másrészt úgy kell kialakítani az ipari övezeteket, hogy az áruval megrakott tehergépkocsik ne járjanak be a lakónegyedekbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük