Felhívás!

Harc az adócsalás ellen

Harc az adócsalás ellen Gazdaság

Harmadik halasztás után a közepes vállalkozásoknak júliusig, a kisvállalkozásoknak augusztusig van még idejük beszerezni az online pénztárgépeket, bár az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszere még nem áll készen a boltokból érkező adatok fogadására.

Mint arról beszámoltunk, az intézkedés célja, hogy az adóhatóság valós időben megkapja a boltok kasszájába beütött pénzforgalmi adatokat. Ez a rendszer arra is lehetőséget teremt, hogy a pénzügyi ellenőrök egy bolt előtt megállva, táblagépükkel ellenőrizni tudják, hogy az eladó minden árut bevezet-e a kasszagépbe.

A Digi24 hírtévé értesülése szerint az adóhatóságnak nem sikerült még kiépítenie saját informatikai rendszerét, így átmeneti megoldásként a pénzügyőrök adathordozón fogják elkérni a cégektől a pénztárgépek adatait. Az adóhivatal egy név nélkül nyilatkozó szakembere úgy véli, a nagy cégek számára nem jelent gondot az online pénztárgép bevezetése, ám a kisvállalkozások nehezebben tudják teljesíteni a feladatot. Például egy piaci árusnak állandó internetkapcsolata kell legyen, hogy az e-kassza megfelelően működjön.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke, Édler András szerint az online pénztárgépek lényege a jelenidejűségben rejlik. Szerinte Magyarország példája bizonyítja, hogy ez hatékony eszköze lehet az adócsalás visszaszorításának, hiszen az ellenőr a bolt előtt azonnal láthatja, ha egy üzletben elmulasztottak számlát adni, és rögtön intézkedhet. A háromszéki gazdasági szakember úgy látja, az ország 98 százalékában van internet-lefödöttség, így a cégeknek nem kellene gondot okoznia az online pénztárgép működtetése. Édler emlékeztetett, hogy a Világbank 80 millió euróval támogatta az ANAF informatikai rendszerének kiépítését, és „ha ezt a pénzt mind berendezésekre és programokra fordították volna, most a pénzügynek nem jelentene gondot a pénztárgépektől érkező adatok fogadása”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.