Felhívás!

Figyeljünk az ellenőrökre!

Figyeljünk az ellenőrökre! Gazdaság

A túl általános vagy értelmezhető törvények adnak lehetőséget az adóellenőröknek a visszaélésekre, de ugyanezek okozzák az adóelkerülést vagy adócsalást, mutatott rá Radu Bufan.

A Temesvári Nyugati Egyetem tanára a Székelyföldi Könyvelők Találkozóján Adóellenőrzés a törvényesség határán (túl) címmel tartott előadásában az adótörvénykönyv és adóeljárási törvénykönyv olyan cikkelyeit elemezte, amelyek szövege túl általános, ezáltal veszélyes.

Radu Bufan szerint gyakori, hogy az ellenőrök összemossák a különböző előírásokat, és egy harmadik értelmezést adnak ezeknek. A professzor szerint előfordul az is, hogy az adóellenőrök kérik egy megvásárolt termék minőségi leírását vagy azok származási dokumentumait, holott ez nem tartozik a hatáskörükbe, ők kizárólag adóalapon kellene eljárjanak, más intézmények vizsgálják, hogy egy termék megfelel-e a követelményeknek.

Bufan szerint lehetőséget adhat az adóellenőri visszaélésre a törvényi előírás is, amely szerint minden bevétel adózandó, és a módszertani leírások lehetőséget adnak az értelmezésnek, így akár a külföldi rokonoktól ajándékba kapott pénz is adózható? Előfordul továbbá, hogy az ellenőrök kifogásolják az adásvételek értékét, mondta az egyetemi tanár, aki példaként egy orvosi céget említett, mely vagyontárgyainak értéke egymillió euró, mégis tízmillióért cserél gazdát. Ez esetben a kiépített pacientúra, a bejáratott márka jelenti a többletet, ami nem kézzelfogható, de érték. Radu Bufan szerint az online eszközök elterjedése miatt ma már nem életszerű az elvárás, hogy minden bizonyítékot papíron kell bemutatni az adóhatóságnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.