Felhívás!

Ellentmondásos tervezetek

A pénzügyminisztérium célja és az adófizetők elvárása is az, hogy a kiszámíthatóság érdekében ne változzon folyamatosan a pénzügyi és adóügyi törvénykezés, ennek ellenére idén is elkerülhetetlen a jogszabályok változása, mutatott rá György Attila.

A pénzügyminisztériumi államtitkár Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Könyvelők Találkozóján reagált Florin Câțu pénzügyminiszter kijelentésére, miszerint idén nem terveznek módosításokat az adótörvénykönyvben. György Attila szerint a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen jelenleg 212 adó- és pénzügyi jellegű törvénymódosítás vár parlamenti elfogadásra, a legrégebbi tervezet 2007-ből származik. Emellett módosítások történhetnek, ha a hazai törvénykezést harmonizálni kell egy új európai uniós jogszabállyal.

György Attila szerint a parlament előtt lévő tervezetek többsége várhatóan elutasításra kerül, hiszen vagy ellentmondanak az uniós törvényeknek, vagy leterhelnék a költségvetést. Ilyen az a tervezet, amely 19 százalékról 16 százalékra csökkentené az általános áfakulcsot (TVA), ami havonta 736 millió lejes bevétel kiesést jelentene az államkasszának. Több tervezet vonatkozik a cégek kedvezményeire: például amely évi 7000 euróig adókedvezményt biztosítana iskoláztatás vagy szponzorálás költségeire. Hozzátette: sok törvénykezdeményezés van, amely egy-egy ágazat vagy intézmény számára nyújtana adókedvezményeket.

Ezek ugyan kis közösségeket érintenek, ám azért veszélyesek, mert „kinyitják Pandora szelencéjét”, mondta György, aki szerint informatikusok jövedelemadó mentességére hivatkozva létezik egy tervezet, amely a sajtóban dolgozókra is kiterjesztené a jövedelemadó mentességet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.